Teisipäev , 30 aprill 2024
Erakorralised uudised
vangla

Soomes palus oma lapsed põlema pannud mees tingimisi vabastamist- Ringkonnakohus jättis mehe taotluse rahuldamata

Oma magavad lapsed surnuks põletanud meest veel vangist ei vabastata. Ringkonnakohtu hinnangul ei ole 12 aastat vangistust piisav karistus kahe lapse tapmise eest.

Aastal 1972 sündinud mees sai karistuse kahe mõrva ja vandalismi eest. 2011. aasta novembris süütas ta öösel Soome põhjaosas Tyrnävä vallas elamu, mis kuulus kahasse elukaaslasega, vahendab MTV.

Kohtu hinnangul pandi tegu toime selliselt, et mees pani kaks vedelgaasi ballooni maja seinte eri külgedele. Ta asetas ühe seina äärde lastetoa poole ja teise verandale.

Pärast seda valas ta lastetoa ja vanemate magamistoa põrandale bensiini ning süütas toad põlema. Pärast seda lahkus mees majast. Ta leiti maja juurest raskelt vigastatuna.

Tules hukkunud elukaaslaste 2- ja 6-aastased lapsed magasid lastetoas. Tulekahjus hävis 300-ruutmeetrine varem koolina tegutsenud elumaja.

Laste ema ei olnud sündmuste ajal kodus.

Eluaegset vangistust kandev mees taotles eelmise, 2022. aasta detsembris Helsingi ringkonnakohtult tingimisi vabastamist. Taotlust põhjendas mees sellega, et tema vanglaaeg on läinud hästi, tsiviilasjad on korras ja järgmise aasta novembris saab tal karistusest ära kantud 12 aastat.

Eluaegse vanglakaristuse minimaalne kestus on Soomes 12 aastat ja keskmine eluaegne vanglakaristus 14,5 aastat.

Helsingi ringkonnakohus tõdes, et mehe vangistus on kulgenud hästi ja tema käitumine on olnud laitmatu. Mees kannab karistust avavanglas alates 2019. aastast.

Lisaks on mehel toimiv suhe, ühine kodu elukaaslasega ning head tingimused kuritegevusevabaks eluks pärast vabanemist. Mehel varasem kriminaalkaristus puudub.

Kohus nentis aga, et vabastamise kaalumine puudutab põhimõtteliselt seda, kas eluaegne vang on oma kuritegude eest piisava karistuse kandnud. Ringkonnakohus märkis oma otsuses, et mehele süüks pandud kuritegusid tuleb pidada koletuteks isegi omas kategoorias.

Kohus leidis, et selle kuritegude kogumi eest keskmisest 14,5 aastast kergem karistus ei oleks õiglane.

Ringkonnakohus jättis mehe taotluse rahuldamata.

Vaata ka:

dutch shepherd 5140887 1280

Tollikoer aitas Soomes avastada 12 kilo kanepit

Toll on uurinud suure kanepipartii importi, mis selgus 2023. aasta juulis seoses tollikontrolliga Vantaal. Tollikoer