Thursday , 19 September 2024
52704572951 5a07036c59 c

Emor: Reformierakonna toetus kukkus kolinal

Reformierakonna toetus kukkus märtsikuu 29 protsendilt aprillis 23 protsendile, selgus ERR-i tellitud Kantar Emori küsitlusest.

Riigikogu valimistel sai Reformierakond 31,2 protsenti toetust. Valimiste järel märtsi lõpus tehtud Kantar Emori küsitluses toetas Reformierakonda 29 protsenti, kuid aprillis vaid 23 protsenti. Sellest madalam oli peaministripartei toetus viimati veebruaris 2022.

Kantar Emori uuringueksperdi Aivar Voogi hinnangul on Reformierakonna toetuse langus seotud põhiliselt uue koalitsiooni lubadustega tõsta erinevaid makse.

Teisel-kolmandal-neljandal kohal on Eesti 200, EKRE ja Keskerakond võrdselt 17 protsendi suuruse toetusega. Pärast valimisi märtsis tehtud küsitluses oli Eesti 200 ja EKRE toetus olnud 16 ja Kesekerakonnal 15 protsenti.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna toetus püsis samal tasemel, mis eelmisel kuul ehk oli aprillis 12 protsenti. Isamaa toetus oli aprilliküsitluses seitse protsenti (märtsis kuus protsenti).

Riigikogu künnist mitteületanud Parempoolsete toetus kerkis aprillis aga aegade kõrgeimale tasemele ehk neljale protsendile. Rohelisi toetas kolm ja Ühendatud Vasakparteid üks protsent.

Kolme valitsuspartei kogutoetus oli aprillis 52 protsenti (märtsis 57 protsenti) ning kolmel opositsioonierakonnal kokku 41 protsenti (märtsis 37 protsenti).

Eestlastest valijatest toetas Reformierakonda 27 protsenti, EKRE-t 18 protsenti ja Eesti 200 17 protsenti. SDE toetus eestlastest valijate seas oli 13, Isamaal kaheksa ja Parempoolsetel neli protsenti.

Muust rahvusest valijatest toetas aprillis Keskerakonda 43 protsenti, Eesti 200 13 protsenti, Reformierakonda 11 ning EKRE-t ja SDE-d mõlemat 10 protsenti.

Tallinnas said Keskerakond ja Reformierakond võrdselt 23 protsenti toetust. Kolmandal kohal oli pealinna valijate eelistustes Eesti 200 17 protsendiga ja neljandal SDE 15 protsendiga. EKRE toetus Tallinnas oli üheksa protsenti.

Ida-Virumaal oli kindlal esikohal Keskerakond, mida toetas 38 protsenti. Harju- ja Raplamaal, Lääne-Eestis ja saartel ning Tartu- ja Jõgevamaal oli esikohal Reformierakond. Kagu-Eestis aga EKRE.

Täpsemalt saab lugeda erakondade toetustest eri sotsiaaldemograafilistes gruppides ERR-i reitingute alamlehelt.

Toetusnumbrid koos “ei oska öelda” vastajatega

Tulemuste esitlemisel eemaldati “ei oska öelda” vastajad, mis muudab erakondade reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega. “Ei oska öelda” vastajate osakaal oli aprilliküsitluses 19 protsenti, pärast valimisi märtsis oli neid vaid 13 protsenti.

Eestlastest vastajatest ei osanud oma seisukohta öelda 16 ja muust rahvusest vastajatest 32 protsenti.

Kui võtta arvesse ka “ei oska öelda” vastajad, oli Reformierakonna toetus 19 protsenti (märtsis 26). Järgnesid EKRE 14 protsendiga (sama märtsis), Eesti 200 13 protsendiga (märtsis 14) ja Keskerakond 12 protsendiga (märtsis 13 protsenti).

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna toetus oli selles küsitluses 10 (sama märtsis), Isamaal kuus (märtsis viis) ja Parempoolsetel ligi neli protsenti (märtsis ligi kolm)

Err.ee

Vaata ka:

horoskoop

Horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill):Täna on päev, mil oled täis energiat ja entusiasm, mis

politsei

Politsei juhatas patrullsõiduki sireenide ja telefoni abil metsast välja kaks eksinud marjulist

Eile, 18. septembri pealelõunal käivitas politsei Põlvamaal otsingu leidmaks kaht eakat naist, kes olid soos