Friday , 20 September 2024
Erakorralised uudised
madis kallas

Valitsuse 12.4 istungi kommenteeritud päevakord

Valitsus peab homme kell 10 istungi sidevahendite kaudu. Pressikonverentsi ei toimu.

1. Võnsi männiku kaitse alt väljaarvamine
Esitaja: keskkonnaminister Madis Kallas
Tüüp: Määruse eelnõu

Võnsi männik võetakse looduskaitse alt välja, kuna kaitse alla võetud kanakulli Võnsi püsielupaiga rangem kaitsekord tagab ka Võnsi männiku kaitse ja topeltkaitse ei ole vajalik.

Võnsi männiku kaitseala loodi 1981. aastal Antsülusjärve perioodist pärineva rannavalli idaservas kasvava keskmiselt 20 m kõrguse metsaala kaitseks. Kunagi lagedal vallil kasvavad männid on jändrikud, meenutades rannamände. Puude vanus on vahemikus 180-240 aastat. Noorimad männid on 100-aastased. Kaitseala pindala on 8 hektarit.

Võnsi männikus elab ja pesitseb kanakull, mis on dokumenteeritud alates 2012. aastast. Tegemist on püsivalt asustatud kanakulli elupaigaga – alates 2014. aastast on kanakull igal aastal elupaiga asustanud ja viiel aastal on olnud edukas pesitsus.

Võnsi männiku kaitsekorda ei ole seni uuendatud. Sealne piiranguvööndi kaitsekord ei olnud ohustatud seisus kanakulli kaitseks piisav ja otstarbekas oli moodustada Võnsi männiku kaitseala asemel Võnsi kanakulli püsielupaik ja kehtestada liigi kaitseks vajalik rangem sihtkaitsevööndi kaitsekord.

2. Nõusolek Keskkonnaministeeriumile riigivara otsustuskorras tasu eest võõrandamiseks Elering AS-le (Harju maakonnas Rae vallas Uuesalu külas Karja tee 35 kinnistu)
Esitaja: keskkonnaminister Madis Kallas

Tüüp: Korralduse eelnõu

Keskkonnaministeeriumile antakse nõusolek võõrandada tema valitsemisel olev, Harju maakonnas Rae vallas Uuesalu külas asuv Karja tee 35 kinnistu otsustuskorras harilikule väärtusele vastava tasu eest Elering AS-le. Karja tee 35 kinnistu harilik väärtus on 6800 ‍eurot.

Elering AS ja Rail Baltic Estonia OÜ on sõlminud liitumislepingu Rail Balticu elektrivõrguga liitumiseks Elering AS-ile kuuluvas Järveküla 110/20 alajaamas. Elering AS soovib omandada Järveküla alajaama kinnistuga piirneva Karja tee 35 kinnistu, et teha seal liitumislepingu täitmiseks vajalikke rekonstrueerimistöid.

3. Vabariigi Valitsuse 19. detsembri 2019. a korralduse nr 303 “Tallinna Tehnikaülikooli nõukogu koosseisu kinnitamine” muutmine
Esitaja: haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas
Tüüp: Korralduse eelnõu

Haridus- ja teadusminister teeb ettepaneku nimetada Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) nõukogu liikmeks Tanel Tammet. Nõukogu koosseisust arvatakse välja Andres Öpik.

TalTechi nõukogu kinnitas valitsus 19. detsembril 2019. a viieks aastaks järgmises koosseisus: Heiti Hääl, Ardo Kamratov, Tõnis Kanger, Robert Kitt, Piret Mürk-Dubout, Gunnar Okk, Arvo Oorn, Tiina Randma-Liiv, Maive Rute, Mart Saarma ja Andres Öpik. Ettepaneku professor Tanel Tammeti nõukogu liikmeks nimetamiseks tegi TalTechi senat.

TalTechi nõukogu ülikooli kõrgeim juhtorgan, kes vastutab ülikooli arengu eest ja tagab ülikooli eesmärkide saavutamise. Nõukogu 11 liikmest viis nimetab senat, ühe liikme Eesti Teaduste Akadeemia ning viis liiget haridus- ja teadusminister.

Vaata ka:

Grigori 3

Politsei palub abi Tallinnas kadunud 74-aastase Grigori asukoha tuvastamisel.

Grigori lahkus 19. septembril veidi enne südaööd enda Pirital asuvast kodust ning istus Nurmeku peatuses

ingel

Ingli Sõnum – Reede, 20. september 2024

Armsad hingelised, täna on päev, mil inglid saadavad teile erilise kaitse ja juhatuse. Nad paluvad