Friday , 20 September 2024
talv 2

Sünoptik: kibekülm märts toob jaheda kevade

Ööl vastu reedet Jõgevamaal -26,3 kraadini langenud temperatuur teeb märtsist selle talve külmima kuu, ütles sünoptik Taimi Paljak. Külm märts lubab prognoosida ka külma kevadet: tõenäoliselt on tavapärasest jahedamad ka aprill ja mai.

“Kuude vahel pole küll kindlaid seoseid, kuid kui märts on tavapärasest jahedam, võivad sellised olla ka aprill ja mai. Soojale kevadele praegused protsessid ei viita,” ütles Paljak. “Mai tuleb tõenäoliselt normi piires, aga erakordset soojust pole loota. Mai teine pool võib tulla siiski soojem,” lisas ta.

Paljak viitas 2013. aastale, kus oli 11. märtsil Jõgeval 27,4 külmakraadi ja ka aprill tuli keskmisest jahedam. “Samas mai oli juba keskmisest soojem,” märkis ta.

Tänavune märts on sünoptiku sõnul selle talve kõige külmem kuu: veebruari miinimum oli 21,8 kraadi, jaanuari oma 23,9 ja detsember 17,1.

Märtsi külmarekordid jäävad aga eelmistesse sajanditesse: 1888. aasta 15 märtsil oli Pärnus 28,5 külmakraadi, 1942. aasta 18. märtsil Narvas 32,7 miinuskraadi ja 1963. aasta märtsi miinimum oli Tartus mõõdetud 29,5 kraadi.

Vaata ka:

Lakakoha

Läkaköhasse haigestumine on möödunud aastaga võrreldes kümnekordistunud

2024. aasta esimese kaheksa kuuga on Eestis registreeritud 10 korda rohkem läkaköha juhtumeid kui eelmise aasta samal

minuaeg.com uudised

Balti ja Poola ELAKite esimehed: veeldatud maagaasi ostmine Venemaalt õõnestab Euroopa Liidu ühtsust

Baltimaade ja Poola parlamentide Euroopa Liidu asjade komisjonide esimehed ütlevad ühispöördumises, et Euroopa Liit peab