Saturday , 5 October 2024
Erakorralised uudised
52704572951 5a07036c59 c

Peaministriuuring: Reformierakonna toetuse langus Kallase reitingut ei mõjutanud

Kuigi Reformierakonna toetuskõver on võtnud kahel viimasel nädalal suuna allapoole, ei ole peaministriuuringus Kaja Kallase isiklik reiting vähenenud ning ta on tänu Eesti 200 ja sotside valijate toetusele endiselt selgelt eelistatuim peaministrikandidaat.

Kantar Emor esitas ERR-i uudistetoimetuse tellimusel vastajatele küsimuse, keda nad sooviksid näha Eesti peaministrina pärast 5. märtsil toimuvaid riigikogu valimisi.

Reformierakonna juhti Kaja Kallast sooviks ka pärast valimisi peaministriametis jätkamas näha 38,3 protsenti küsitlusele vastanutest. Nädal varem oli see näitaja 37,3 protsenti ja kahe nädala eest 36,7 protsenti ehk valimiste lähenedes on toetus Kallasele isegi veidi kasvanud.

Kui erakondade populaarsustabelis jääb Keskerakond EKRE-le alla, siis peaministrieelistustes edestab Keskerakonna esimees Jüri Ratas EKRE liidrit Martin Helmet. Kuid Ratase toetus peaministrikandidaadina on väikeses langustrendis. Viimases küsitluses soovis teda peaministrina näha 19,5 protsenti. Nädal varem oli see näitaja 20,5 protsenti ja kahe nädala eest 21,3 protsenti.

Martin Helmet sooviks peaministriametisse 12 protsenti. Nädal varem oli toetusnumber 13,6 protsenti, kahe nädala eest 15,6 protsenti. Helme on viimastel nädalatel avalikult vastandunud kaitseväe juhataja Martin Heremile, mis võis tema isiklikku populaarsust vähendada.

lejäänud parteiliidrid jäävad esikolmikust kaugele maha. Helir-Valdor Seederit (Isamaa) näeks peaministrina 3,7 protsenti, Lauri Hussarit (Eesti 200) 2,8 protsenti, Lavly Perlingut (Parempoolsed) 2,6 protsenti ja Lauri Läänemetsa (SDE) 2,1 protsenti.

Kedagi muud näeks peaministriametis neli protsenti ja 15 protsenti ei osanud oma peaministri eelistust väljendada.

Toetused erakonna juhtidele ja erakondadele

Kui võrrelda peaministriküsitlust erakondade toetuste omaga (sama metoodikaga tehtuga ehk kus on sees ka “ei oska öelda” vastajad), siis on Kallase, Ratase ja Perlingu toetus peaministrina suurem kui erakonnal, mida nad juhivad.

Seevastu Lauri Hussari, Helir-Valdor Seederi ja Lauri Läänemetsa toetus võimaliku peaministrina on oluliselt madalam kui nende juhitavate erakondade toetus. Martin Helme toetus on veidi väiksem kui EKRE-l.

Err.ee

Vaata ka:

horoskoop

Horoskoop – Laupäev 5 oktoober 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill):Täna võid tunda tugevat soovi oma eesmärkide poole liikuda. Energia

ingel

Ingli Sõnum: Laupäev 5 oktoober 2024

Sinu tänane ingli sõnum kannab endas armastuse ja toetuse energiat. Inglid tuletavad sulle meelde, et