Thursday , 19 September 2024
eur g8ff142549 640

Ajutise kaitse õigeaegsel pikendamisel jätkuvad toetused ja hüvitised automaatselt

Tänavu märtsis tuleb ligi 17 000 sõjapõgenikul Eestisse jäämise korral pikendada ajutist kaitset. Õigeaegsel pikendamisel ei ole vaja sotsiaalkindlustusametisse hüvitiste ja toetuste jätkumiseks pöörduda, sest need pikenevad automaatselt.

Sotsiaalkindlustusameti hüvitiste osakonna juhataja Kati Kümniku sõnul saadakse andmed ajutise kaitse pikendamise kohta rahvastikuregistrist. “Sõjapõgenikud, kes teavitavad politsei- ja piirivalveametit soovist ajutine kaitse lõpetada ja Eestist lahkuda, peaksid sellest sotsiaalkindlustusametile samuti teada andma. On tulnud ette juhuseid, kus andmed jõuavad meieni viitega. Ajutise kaitse lõpetamisest teada saades lõpetame õigel ajal ka talle määratud toetused ja hüvitised,” sõnab Kümnik ning lisab: “Sellega väldime enammakse teket ehk olukorda, kus inimesel tuleb talle makstud toetus või hüvitis tagasi maksta.“

Kui Eestis elav põgenik ei pikenda ajutist kaitset õigeaegselt, lõpetab sotsiaalkindlustusamet hüvitiste ja toetuste maksmise jooksva kuu lõpus. Hiljem uuesti ajutist kaitset taotledes tuleb sotsiaalkindlustusametile esitada avaldus toetuste ja hüvitiste uuesti määramiseks ning maksmiseks. 

Selle aasta veebruari seisuga maksab sotsiaalkindlustusamet perehüvitisi 7100, puudetoetust 446 ning rahvapensioni määra ja välispensioni vahe 1803 ajutise kaitse saanud Ukraina sõjapõgenikule.

Lisainfot ajutise kaitse pikendamise kohta leiab politsei- ja piirivalveameti kodulehelt.

Vaata ka:

horoskoop

Horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill):Täna on päev, mil oled täis energiat ja entusiasm, mis

politsei

Politsei juhatas patrullsõiduki sireenide ja telefoni abil metsast välja kaks eksinud marjulist

Eile, 18. septembri pealelõunal käivitas politsei Põlvamaal otsingu leidmaks kaht eakat naist, kes olid soos