Friday , 20 September 2024
Erakorralised uudised
Romeo Kalda 2010. aastal kohtus. Foto: Teet Malsroos
Romeo Kalda 2010. aastal kohtus. Foto: Teet Malsroos

Kohus tühistas Romeo Kalda tingimisi vabastamise. Ekspertiisi kohaselt on mehel tugevad psühhopaatsed isiksusjooned

Tartu Ringkonnakohus tühistas täna, 20. veebruaril Viru Maakohtu määruse, millega Romeo Kalda vabastati tingimisi eluaegse vangistuse kandmiselt. Kohus leidis, et Romeo Kaldast lähtuvate ohutegurite elimineerimine on keeruline ega ole vabastamiseks piisavalt madal.

Tartu ringkonnakohtu kriminaalkolleegium tõi määruses välja, et Romeo Kalda vabastamise küsimuse puhul on täidetud küll formaalsed alused, nimelt on ta karistust kandnud vähemalt 25 aastat, nagu seadus vabastamise küsimuse korral ette näeb. Samas on vabastamise peamine materiaalne eeldus süüdimõistetu edasine õiguskuulekas käitumine ehk peab olema piisav alus eeldada, et ta ei pane enam toime kuritegusid. Niisugust prognoosi püstitades on kohtul ulatuslik kaalutlusõigus ning eluaegset vanglakaristust kandva süüdimõistetu tingimisi vabastamise üle otsustamisel on iseäranis oluline arvestada kuriteo toimepanemise asjaolusid.

Selleks, et Romeo Kalda retsidiivsusriski hinnata, kaasas ringkonnakohus eksperdi. Ringkonnakohus leidis, et õigusemõistmise enam teaduspõhiseks muutmise suund on õige. Ehkki lõppude lõpuks jäävad paljud kohtu tehtavad otsustused normatiivseteks (juriidilisteks), on siiski soovitatav see, et normatiivseid otsuseid tegev jurist tugineks võimaluse korral teadlaste abile. Kriminaalkolleegium tõi välja, et ei saa eirata tõsiasja, et retsidiivsusega seonduvat on juba aastakümneid uuritud (psühholoogia)teaduslike meetoditega, teadlased on välja sõelunud terve hulga tegureid, mis kõnelevad tulevaste kuritegude ohu poolt või vastu. Üheks tuntuimaks meetodiks on Oxfordi Ülikoolis välja töötatud OxRec (Oxfords Risk of Recidivism Tool), mida kaasatud ekspert kasutas.

loe edasi siit

allikas: ohtuleht.ee

Vaata ka:

roolijoodik

Politsei tänab inimesi, kes andsid teada, kus sõidavad roolijoodikud

Politsei- ja Piirivalveamet tänab kõiki inimesi, kes suvistel liiklustalgutel märkisid üles teid, kus sõidavad joobes

285451340 7703501596356749 5373826127852302131 n

20.09.24 Usalda oma sisetunnet ja vali üks kaart. Ava, loe mis sõnum Sulle on!

Kaartide vastused: Kui Sa valisid kaardi nr 1: Pööra tähelepanu looduse saadetud sõnumitele. Loodus räägib