Friday , 20 September 2024
klat

Kinnise lasteasutuse teenus (KLAT)

Kinnise lasteasutuse teenus (KLAT) pakub ajutist ööpäevaringset tuge ja turvalisust lapsele, kelle käitumine ohustab tõsiselt tema enda elu, tervist ja arengut või teiste isikute elu ja/ või tervist. Samuti lapsele, kelle puhul asendatakse vahistamine kinnise lasteasutuse teenusega.

Kinnise lasteasutuse teenuse eesmärk

Kinnise lasteasutuse teenuse eesmärk on toetada lapse psühholoogilist, emotsionaalset, sotsiaalset, hariduslikku ja kognitiivset arengut, et saavutada püsivad muutused, mis võimaldavad lapsel pärast vabaduse piiramise lõppu tulla edukalt toime tavakeskkonnas tema enda elu, tervist ja arengut ning teiste isikute elu ja tervist kahjustava käitumiseta.

Kinnise lasteasutuse teenus (KLAT) pakub ajutist ööpäevaringset tuge ja turvalisust lapsele, kelle käitumine ohustab tõsiselt tema enda elu, tervist ja arengut või teiste isikute elu ja/ või tervist. Samuti lapsele, kelle puhul asendatakse vahistamine kinnise lasteasutuse teenusega.

Teenuse käigus piiratakse lapse liikumisvabadust kui ühte kõige olulisematest põhiõigustest, seetõttu tuleb teenuse vajalikkust eelnevalt põhjalikult kaaluda. Last on võimalik kinnise lasteasutuse teenusele suunata ainult läbi kohtu.

Põhilised kinnisesse lasteasutusse suunamise põhjused

  • laps on teiste inimeste või vara vastu vägivaldne ja agressiivne
  • laps kuritarvitab sõltuvusaineid
  • lapsel esineb seksuaalset riskikäitumist, nt üleseksualiseeritust
  • laps jätab pikaajaliselt täitmata koolikohustuse
  • laps ööbib kokkuleppeta järjepidevalt kodust eemal
  • laps on enda vastu vägivaldne, nt lõigub end ja teeb suitsiidikatseid

On oluline, et erinevad käitumismustrid esinevad koos, need on süstemaatilised, pikaajalised ja jätkuvad.

 Olukorrad, kus KLAT üldjuhul ei sobi

Kinnise lasteasutuse teenus ei sobi, kui laps vajab füüsilise või psüühilise tervisehäire tõttu pidevat meditsiinilist jälgimist ja sekkumist. Sellised seisundid võivad olla:

  • vahetu suitsiidioht
  • äge psühhoos
  • söömishäirest tingitud füüsilise seisundi halvenemine
  • äge stressreaktsioon ainsa psüühilise käitumist mõjutava häirena

Teenuse kestus

Kinnise lasteasutuse teenust saab taotleda korraga maksimaalselt üheks aastaks, teenusele suunamise üle otsustab kohus.

Teenuseosutajad

Praegu pakub Eestis kinnise lasteasutuse teenust neli asutust:

Kokku on Eestis ligikaudu 100 teenusekohta, kuid kohtade arv on pidevas muutumises, sest sõltub teenusel olevate laste profiilidest ning erilähenemiste ja kohanduste vajadusest.

2018. aastal loodi kinnise lasteasutuse teenus (KLAT), kus on peaaegu viie aasta jooksul vähemalt korra viibinud mitusada kõrge riskikäitumise ja suure abivajadusega last. Nende laste toetamine on vajanud intensiivset ja äärmuslikku sekkumist, mis tähendab nende laste vabaduse kui ühe põhiõiguse piiramist. Selleks et paremini mõista põhjusi, miks lapsed KLAT-i jõudsid, kuidas toimus nende (ja laste perede) toetamine ning millised on puudujäägid valdkondade koostöös, viidi läbi uuring nimega „Uuring riskilaste õigeaegse tuvastamise ja tulemusliku abistamise süsteemi täiustamiseks: kinnise lasteasutuse teenuse laste eluteede õppetunnid“.

Uuringu tulemused lähtuvad viiest seatud ülesandest, mis on jaotatud eraldiseisvateks raportiteks.

  • Saada terviklik ülevaade riskiteguritest, mis viisid lapse riskikäitumiseni ja lõpuks KLAT-i (uurimisülesanne 1).
  • saada ülevaade kas ja millist abi pakkus kohalik omavalitsus ja sealne võrgustik lapsele ja lapse perele enne KLAT teenust, selle jooksul kui ka peale seda (uurimisülesanne 2).
  • teada saada kas ja kuidas toetas Sotsiaalkindlustusamet kohalikku omavalitsust lapse ja perega töötamise protsessis ning kuidas toimus võrgustikus KLAT meetme sobivuse hindamine (uurimisülesanne 3)
  • saada hinnang (sh põhistatud kriitika) selle kohta, kuidas lastekaitse, hariduse, sotsiaal- ja õiguskaitsesüsteem teevad koostööd laste hüvanguks ning selle alusel anda analüüsist lähtudes lahendusi süsteemi kitsaskohtadele (uurimisülesanne 4).
  • teiste riikide teadmiste ja praktika analüüs (sh ülevaade teoreetilistest lähenemistest riskis olevate laste varajase märkamise ja toetamise võimaluste kohta ja ülevaade vähemalt kolme välisriigi riskis olevate laste varajase märkamise ja toetamise süsteemidest) (uurimisülesanne 5).

Haap Consulting ja Tallinna ülikool viisid uuringu läbi intervjueerides lasteasutusse  SHS’i § 130¹-⁵ alusel suunatud lapsi kui ka nende vanemaid või eestkostjaid. Lisaks intervjueeriti erinevate valdkondade spetsialiste, kes kõrge riskikäitumise ja suure abivajadusega lastega oma töös kokku puutuvad (nt lastekaitsetöötajad, kohtunikud, Sotsiaalkindlustusameti spetsialistid jne). Lisaks analüüsiti laste andmeid (nt toimingud, seatud eesmärgid jms) STAR-registri kaudu. Uuring sai läbiviimiseks loa andmekaitse inspektsioonilt ja tervise arengu instituudi eetikakomiteelt.

Lisainfo puhul palun võtke ühendust Madli Raudkiviga (madli.raudkivi@sotsiaalkindlustusamet.ee).

Vaata ka:

horoskoop tahemargid

Universumil on konkreetne sõnum neljale sodiaagimärgile Reede 20 septembril 2024

1. Sõnn (20. aprill – 20. mai) Sõnum: „Hinda hetke ja ole tänulik.“ Täna võib

horoskoop armastus

Armastuse horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Armastuse Horoskoop: Täna võivad suhted saada uue hingamise ja