Teisipäev , 30 aprill 2024
Erakorralised uudised
peenis

Uuring näitab, et meeste peenised on kogu maailmas pikenenud kuni veerandi võrra.

Tulemus kehtib jäigas olekus tehtud mõõtmiste kohta. Seevastu puhkeolekus ja venitades tehtud mõõtmistes muutust ei ole, vahendab Helsingin Sanomat.

Nüüd on erekteerunud peenise keskmine pikkus 13,93 sentimeetrit. Seda on 24 protsenti enam kui 29 aastat tagasi.

Uuring kinnitas ka varem täheldatud geograafilisi erinevusi peenise pikkuses.

Keskmine pikkus on suurim Sahara-taguses Aafrikas ja kõige väiksem Ida-Aasias. Nende vahele jäävad eurooplased, lõuna-aasialased ja põhja-aafriklased.

Lõdva peenise keskmine pikkus on 8,70 sentimeetrit ja venitatud peenise pikkus 12,93 sentimeetrit, teatasid teadlased ajakirjas World Journal of Men’s Health.

Oma ülevaates võtsid teadlased aluseks kokku 75 uuringut, mis viidi läbi aastatel 1942–2021. Seal oli andmeid enam kui 55 000 mehe kohta.

„Kasv on toimunud suhteliselt lühikese ajaga. Kui näeme nii kiiret muutust, tähendab see, et meie kehaga on toimumas midagi märkimisväärset,” kommenteeris uuringut juhtinud Stanfordi ülikooli uroloogiaprofessor Michael Eisenberg oma ülikooli kodulehel.

Teadlased ei tea pikkuse kasvu põhjust.

Eisenbergi sõnul võib selle taga olla palju tegureid, näiteks kemikaalid, mis mõjutavad hormoonsüsteemi. Neid leidub keskkonnas, hügieenitoodetes ja toiduainetes.

„Poiste ja tüdrukute varase puberteediea põhjus võib olla kemikaalidega kokkupuude, mis võib samuti mõjutada suguelundite arengut,” rääkis Eisenberg.

Teadlaste sõnul on tõendeid selle kohta, et varasem puberteet võib olla seotud suurema kehaga ja seega ka peenise suurusega.

Eestinen.fi

Vaata ka:

rotaviirus min

Dr Marje Oona: viirusnakkuste leevendamiseks piisab kodustest ravivõtetest

Sügis on käes ja järjest rohkem tabavad meid erinevad viirusnakkused. Tartu Ülikooli peremeditsiini kaasprofessor dr