Friday , 20 September 2024
Erakorralised uudised
Uurimisosakond

FOTOD: Saku vallas avastati tootmishoonest illegaalne sigaretitehas

Maksu- ja Tolliameti uurimisosakonna töötajad teostasid 27. jaanuaril läbiotsimise Saku vallas, Jälgimäel asuvas tootmishoones, ning tuvastasid salasigaretitehase.

Läbiotsimise käigus leidsid Maksu- ja Tolliameti ametnikud hoonest suures koguses tubaka kuivatamiseks ning sigarettide tootmiseks ja pakendamiseks vajalikud seadmed, sh sigarettide tootmis- ja pakkimisliin ja euroalustel toormaterjal (filtrid, sigaretipaberirullid, sigaretipakkide kartongist pinnalaotused kirjega Marlboro Gold). Hoone aadressile ega hoones töötanud isikutele ei ole Maksu- ja Tolliameti poolt väljastatud aktsiisiluba aktsiisikaupade tootmiseks.

Sigaretitehases viibisid kohapeal 8 isikut, kes peeti koostöös Politsei- ja Piirivalveametiga kahtlustatavatena kinni, kuid pärast menetlustoiminguid vabastati.

Maksu- ja Tolliameti uurimisosakonna talitusejuhataja Eduard Rõmmeli sõnul on kohapeal kogutud tõendite põhjal piisav alus kahtlustada, et isikute eesmärk oli konkreetsel territooriumil hakata tootma väga suures koguses illegaalseid sigarette. „Sellise tehase täisvõimsusel käivitumisel oleks riigile tekitatud igapäevaselt väga suurt maksukahju,“ ütles Rõmmel. „Leitud seadmete tootmisvôimsus oleks olnud toota umbkaudu 1 miljon sigaretti päevas ja sellega oleks Eesti salaturul realiseerimisega riigil jäänud saamata umbes 163 000 eurot päevas. Seega õnnestus maksukahju tekkimine juba eos ära hoida.“

Eestis on varem salasigaretitehased avastatud 2005. ja 2015. aastal. Mõlemal juhul selgitati välja tehasega kokku puutunud isikud ja anti kohtu alla.

Alates 2010. aastast on tubakavabriku kuritegelik trend Euroopas hoogsalt kasvanud ja illegaalseid sigarettide tootmiskohti on tuvastatud aina enam ja üle Euroopa. Kui 2011. aastal avastati üle Euroopa alla 10 salasigaretitehase, siis 2020. aastal tõkestati erinevates riikides kokku juba üle 50 salasigaretitehase tegevuse.

Rõmmeli sõnul on Euroopas illegaalsete sigarettide tootmine globaalne fenomen, mis on tihti seotud tuntud sigaretitootjate sigaretimarkide võltsimisega. „Illegaalse sigaretitehase käivitamine Euroopa Liidu siseselt on atraktiivne mitmel põhjusel,“ sõnas Rõmmel. „Euroopa Liidus on Schengeni ala, kus liikmesriikide vahel puuduv püsiv tolli- või piirikontroll. Samuti toetub liikmesriikidevaheline kaubandus ettevõtjate aususel ja usaldusel, mida siis kuritegelikud grupid ära kasutavad.“

Kuna kohtueelne uurimine on algusjärgus, siis uurimise huvides täpsemat infot ei saa avalikusega jagada. Kriminaalmenetlust juhib Põhja Ringkonnaprokuratuur ja eeluurimist teostab Maksu- ja Tolliameti uurimisosakond.

IMG 1171
IMG 1128
IMG 1233

Vaata ka:

F Politsei 2

Sillamäel peksis meesterahvas oma kasulast

20.09.2024 Ida prefektuuri ööpäevainfo Ida-Virumaa Kehalised väärkohtlemised 19. septembril lõi 40-aastane mees Sillamäel kasulast. Politsei

Kivioli uus uhishoone 2023726

Lääne päästekeskuse operatiivsündmused 19. – 20. septembril 2024

Järvamaa 19. septembril kell 16.04 ajal märgati Väätsa prügila ladestusalal, et paberprügi on põlema süttinud.