Friday , 20 September 2024
Erakorralised uudised
ecommerce 3563183 1920

Kas sa tead, mis on internetis ostlemise ohtudeks?

Internetis poodlemisel on terve hunnik plusse. E-kaubandust reklaamitakse rõõmsalt ja rohkelt. Samas unustatakse ära, et kõigel on oma miinused ning see kehtib ka e-poodide kohta. Pandeemia tõttu on e-poodide populaarsus järsult kasvanud ning nendega tegid tutvust needki, kes olid seda siiani vältinud. Vajalik on ju vaid krediitkaart või krediitkaardi tunnustega deebetkaart ning maailm on valla! Võib öelda, et varem või hiljem jõuavad kõik oma esimese e-ostuni.

Just seetõttu on hea aeg viia end kurssi online shoppamise pahupoolega. Seejuures ei ole eesmärk veenda kedagi internetiostlemisest loobuma. Vastupidi, kui tead selle maailma miinuseid ja ohte, on julgem e-poodide võimalusi kasutada, sest oskad ostelda targalt ja ilma probleemideta.

Odava hinna peidetud ohud

Toote internetist tellimine võib esmapilgul tunduda kordades odavam, kui sama asja poest soetamine. Odavate hindadega jäävad eriti silma kaugemad riigid. Kõik mis hiilgab pole aga kuld. Nähes internetis tehingut, mis tundub liiga hea, et tõsi olla, siis tõenäoliselt see ei ole tõsi. Raha, mille oled juba petturile üle kandnud, on tihtipeale väga keeruline, kui mitte võimatu tagasi saada. Ja selliselt jäädki ilma nii soovitud kaubast kui ka oma rahast.

Isegi ilma petturiteta ei pruugi meeldivalt odav hind realiseeruda. Algselt madal hind võib jõudsalt kerkida, kui liita juurde saatmiskulu ning erinevad maksud. Ja kui varasemalt ei pidanud maksude pärast muretsema, kui saadetava paki väärtus jäi alla 22 euro, siis alates 1. juulist 2021 see muutus.

Nimelt kadus 1. juulist 2021 väljastpoolt Euroopa Liitu tellitud väikesaadetiste käibemaksuvabastus. See tähendab, et tellitud kaubale kehtib 20% käibemaks. Kui saadetise väärtus ületab 150 eurot, on vaja tasuda ka tollimaks. Selle muudatusega muutub kohustuslikuks ka tollideklaratsiooni esitamine mistahes väärtusega kauba tellimisel Euroopa Liidu välisest riigist. See kehtib ka kingitusena saadud väikesaadetiste kohta.

Üks muudatus, mis võib oluliselt tõsta internetist ja eriti väljastpoolt EL-i tellitava kauba hinda ning sellega peab hindade võrdlemisel arvestama. Ilma makse tasumata tellitut kätte ei saa ning sa ei taha sattuda olukorda, kus soovitud kauba kättesaamiseks on vaja võtta isegi tarbimislaen, et ootamatud kulud katta. 

Mida teha, kui ei ole tootega rahul?

Mida teha aga siis, kui toode käes ja tuleb välja et see on defektne või lihtsalt ei sobi? Tagastamise protsess võib olla üllatavalt keeruline ning seda eriti siis, kui oled kasutanud välismaise e-poe teenuseid. 

Tihtipeale erinevad tingimused sellest, millega oled harjunud ning mõnikord ei ole müüja nõus hüvitama tagasisaatmisega kaasnevaid postikulusid. Sellisel juhul võib olla odavam toote – teiselt müüjalt – uuesti tellimine ning ebasobiva toote äraandmine. 

Aga mis saab keskkonnast?

Online ostlemise miinusena võib näha ka suurt koormust keskkonnale. Jah, toote otse koduukse ette toimetamine on meie jaoks mugav, ent loodusele kahjulik. Tellitu teiselt poolt maakera kliendini toomine nõuab üksjagu kütust. Koormav on ka liigne pakendamine ja eriti plastmassi ning kile kasutamine.

Õnneks on olemas võimalused oma e-ostlemise jalajälge vähendada. Järjest rohkem on ettevõtteid, mis pakuvad keskkonnasõbralikku või minimaalset pakendamist.Võimalusel tasub tellida ka kodu lähedaselt tootjalt, mis aitab tellimuse läbitavat vahemaad märkimisväärselt vähendada.

Väldi ohte ja aktsepteeri riske

Võib ka juhtuda, et soovitud toote kohalejõudmiseks kulub oodatust palju rohkem aega. Erinevaid saatmisaega mõjutavaid faktoreid on lihtsalt väga palju! Võtame näiteks märtsikuus Suessi kanali blokeerinud kaubalaeva. Laev ise on küll ammu lahti päästetud, ent sellest blokeeringust tingitud viivitused annavad tunda ka ligi kolm kuud hiljem. Samamoodi võib juhtuda, et pakk läheb lihtsalt kaduma, saab kahjustada või see varastatakse.

Miinuste kõrval ei saa unustada, mis paneb meid eelistama online shoppamist. Mugavus ja paindlikkus on paljude jaoks peamine põhjus. Miks raisata oma vabad päevad kaubanduskeskustes tunglemisele, kui samad ostud saab sooritatud mugavalt oma kodust, üle maailma ja ööpäevaringselt? 

allikas: saladused.ee

Vaata ka:

Loto Horoskoop – Laupäev 21 september 2024

Siin on Loto horoskoop 21. septembriks 2024, kus iga tähemärk saab inspiratsiooni, et valida lotonumbrid:

doctor g4be6b6acb 640

Tervise ja Heaolu Horoskoop: Laupäev 21 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Tervise seisund: Täna tunned end energilisena ja aktiivsena. Suurenenud