Thursday , 19 September 2024

Bakterhaigus on nõudnud Suurbritannias 15 lapse elu

Sel sügisel Suurbritannias 15 lapse elu nõudnud sarlakeid põhjustava bakteriaalse nakkuse A-grupi streptokokk levik on laialdasem kui varasematel aastatel.

Eilse seisuga oli haigus nõudnud 13 alla 15 aasta vanuse lapse elu Inglismaal, veel kaks last on surnud Põhja-Iirimaal ja Walesis. Kõigi vanusegruppide seas on surmaga lõppenud haigusjuhtumeid olnud Ühendkuningriigis 60.

Loe edasi SIIT

Allikas. maailm.postimees.ee

Laialt levinud streptokokk – mida peab teadma sellest kurjakuulutavast bakterist

Streptokokkbaktereid on palju, neid leidub nii inimestel kui ka loomadel. Mõnikord muutub see tavaline organismis elutsev tegelane aga ründavaks, põhjustades mitmesuguseid haigusi alates angiinist ning lõpetades eluohtliku septilise šoki või neerukahjustusega.

Streptokokke võib leida täiesti terve inimese nahalt, seedeelunditest, hingamisteedest, naistel ka tupest. Ainuüksi meie suus on neid juba 27 liiki. Tavaliselt need lihtsalt eksisteerivad ega tekita mingit haigust. Vältida neid baktereid naljalt ei saa ega ole ka mõtet. Meditsiinis eristatakse suures plaanis kahesuguseid streptokokke: süsivesikuid lõhustavaid piimhappelisi streptokokke ja eeskätt mädaseid haigusi tekitavaid püogeenseid strepto­kokke. Neist esimestel on täita väga oluline roll toiduaine­tööstuses, nimelt valmistatakse eriliste streptokokitüvedega juustu, näiteks mozzarellat, ning ka jogurtit.

Tartu Ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia ja viroloogia professor Irja Lutsar ütleb, et streptokokid on laialt levinud nii inimestel kui ka looma­riigis. Miks aga ühel tekib pelgalt streptokokikandlus või iseparanev kurgupõletik, teisel aga sarlakid ja kolmandal hoopis raske nekrotiseeriv fastsiit koos septilise šokiga, pole veel päris selge. “Tõenäoliselt on küsimus streptokokkides, mille mõned tüübid on agressiivsemad kui teised, ja samas ka inimeste erinevates immuunsüsteemides – mõned saavad streptokokkidega paremini hakkama,” selgitab ta.

Ootuspärane on see, et rohkem tuleb streptokokiga seotud infektsioone ette lastel. Samas võivad need kulgeda suhteliselt kergelt või jääda hoopis märkamatuks. “Laste immuunsüsteem on tegelikult väga võimas. Loodus on ette näinud, et laps puutub kokku paljude uute mikroobide, viiruste ja allergeenidega, ning on võimeline nende vastu antikehi tekitama. Vanemas eas immuunsüsteem nõrgeneb ja lapseeas omandatud antikehadest ei pruugi enam tõhusaks võitluseks bakteritega piisata. Sellepärast kulgevad eakamate nakkushaigused raskemalt.”

Ainuüksi meie suus on juba 27 liiki streptokokke.

Levib kergesti

Haigusallikaks on streptokoki põhjustatud haigust põdev inimene või ka bakterikandja. Samas nendib Lutsar, et suuri A-grupi streptokokkide põhjustatud haiguspuhanguid ei ole kirjeldatud. “Tõsi, aeg-ajalt streptokokinakkuste hulk suureneb. Näiteks sarlakite puhul, mis on Eestis riiklikult registreeritud haigus, esineb haigestumise kasv iga 5–6 aasta järel. Suure haigestumise aastatel registreeritakse Eestis umbes tuhat haigusjuhtu, vahepealsetel on haigestumus kordi väiksem. Võrdluseks võib tuua tuulerõuged, mille juhtumeid registreeritakse igal aastal 6000–7000,” räägib ta. “Kuna streptokokid on sageli meie endi kehas olemas, siis ei saa ka välistada, et haigus pärineb oma organismist ja pole saadud teiselt inimeselt.”

Streptokokk võib rünnata siis, kui organismi kaitsevõime ehk immuunsus nõrgeneb. Selle põhjuseks on omakorda näiteks pikalt kestnud pingelised ajad, vähene puhkamine ja suur stress või ka kroonilised haigused, millega kaasneb immuunsuse halvenemine. Siis aktiveerub bakter ning tagajärjeks on haigestumine.

Angiin on vaid umbes 40 protsendil juhtudest põhjustatud just streptokokkbakterist.

Leidub kõikjal

Streptokokinakkused jagatakse laias laastus kahte gruppi: mädased haigused, nagu näiteks tonsillofarüngiit (rahvakeeli angiin), naha mädapõletikud, tselluliit (rahva­keeli roos), sarlakid, toksilise šoki sündroom, nekrootiline fastsiit ja immuunvahendatud haigused, nagu reuma ja glomeerulonefriit. Viimaste haiguste korral kahjustab bakter vastavalt südameklappe, liigeseid või neere. Neeru­kahjustus võib olla nii ulatuslik, et on vaja neerusiirdamist. Nii nagu paljudele teistele infektsioon­haigustele, on enamikule streptokokinakkustele iseloomulik palavik, halb enesetunne, aga ka valu kahjustuse kohal. Pelgalt nende tunnuste põhjal veel haigust diagnoosida ei saa, siis on abiks analüüsid. Näiteks angiin on vaid umbes 40 protsendil juhtudest põhjustatud just streptokokkbakterist. Siin on oluline teha vahet viiruslikul ja bakteriaalsel haigusel, sest ravi on kardinaalselt erinev – esimesel juhul pole antibiootikumide neelamisest kasu, teisel aga just nendega ravitakse. Et mandlipõletiku on tekitanud streptokokk, sellele viitab üldjuhul mandlitel nähtav kollakasvalge katt. Haige tunneb ennast väga halvasti, palavik tõuseb kiiresti, kurguvalu on terav ja mandlid paistetanud.

Hirmuäratav lihasööjabakter

Kõige kurjakuulutavam liige streptokokkide perekonnas on rahvakeeli lihasööjabakteri nime kandev mikroob. Bakter satub koe sisse läbi haava. Ka tilluke ja süütuna näiv kriimustus võib olla värav, kustkaudu lihasööja organismi ründab. Bakter tekitab nekrotiseeriva koepõletiku ja toksilise šoki sündroomi. Haiguse süsteemsed sümptomid on toksikoos, organite puudulikkus ning lõpuks surm.

Ka Eestis on mõnikord harva tulnud ette lihasööjabakteriga nakatumise juhte. Streptokokiinfektsioone on peetud pigem eksootiliste maade eripäraks, kuid Irja Lutsar toob välja ka elanikkonna sotsiaalse ja majandusliku taseme, mis mängib üsna tähtsat rolli seda tüüpi nakkuse levikul. Ehk maakeeli öeldes – hügieen on väga oluline. “Õnneks on olukord nii, et rasked ja ülirasked haigused, nagu nekrootiline fastsiit, mida põhjustab lihasööjabakter, või toksilise šoki sündroom on tunduvalt harvemad kui kergemad haigused. Need pole harvad mitte ainult Eestis, vaid kogu maailmas,” lisab ta.

Mida peaks inimene üldiselt teadma streptokokkidest? Lutsar toonitab, et selle bakteri põhjustatud probleemid on väga erinevad ning ka erineva tõsidusega. Ei saa võrrelda naha mädapõletikku, millega organism saab ise hakkama, või kiiret arsti sekkumist vajavat infektsiooni. Ka vaktsiini pole praegu A-grupi streptokokkide vastu olemas ning lähemal ajal pole seda ka tulemas.

Vaata ka:

horoskoop

Horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill):Täna on päev, mil oled täis energiat ja entusiasm, mis

politsei

Politsei juhatas patrullsõiduki sireenide ja telefoni abil metsast välja kaks eksinud marjulist

Eile, 18. septembri pealelõunal käivitas politsei Põlvamaal otsingu leidmaks kaht eakat naist, kes olid soos