Thursday , 19 September 2024

 Maamaks tõuseb 2024. aastal 

Tänavu toimus 21 aasta järel taas maade korraline hindamine, mis annab ka Tallinna maaomanikele infot, palju nende maa maksab. Värske hindamise tulemusel muutub maa hind aga alles alates 2024. aastast ning maamaks ei saa ka siis tõusta rohkem kui 10% aastas.


Abilinnapea Tanel Kiik tõdes, et viimasest maa korralisest hindamisest on möödas terve inimpõlv ja selle aja jooksul on maa väärtus oluliselt tõusnud. “Kui eelmistel korralistel hindamistel moodustati hinnatsoonid, mille alusel tuli igale katastriüksusele maa maksustamishind eraldi välja arvutada, siis seekord arvutati maa väärtus kohe igale maatükile,” rääkis Kiik.

Maa korralise hindamisega määrati ühel ajal kõikidele Eesti maaüksustele ligikaudne turuväärtus ehk maa maksustamishind. Maatükke hindas maa-amet koos kutseliste kinnisvarahindajatega. Hinnati ainult maad, mitte ehitisi ega kasvavat metsa. Tulemused arvutas amet andmekogude andmetele tuginedes ja hindamismudeleid kasutades. Maa uus väärtus selgus toimunud tehinguhindade võrdlemisel hinnatava maa omadustega ning on 31. oktoobrist maa-ameti veebilehel kõigile huvilistele vaadatav. Maaomanik ei pea tegema muud, kui üle kontrollima oma maa andmete õigsuse andmekogudes. Võimaliku andmevea puhul tuleb sellest maa-ametile teada anda.

Korralise hindamise tulemused on aluseks tulevasel maa maksustamisel. “2023. aastal arvutatakse maamaks seniste hindade alusel ning uued hinnad veel maamaksu ei mõjuta,” selgitas Kiik. “Tallinna jaoks on oluline, et maamaks oleks ka edaspidi inimestele jõukohane. Maamaksu hüppelise kasvu vältimiseks on seadusega langetatud maksimaalseid maamaksumäärasid kuni viis korda. Lisaks on seatud piirang, et maamaks ei saa tõusta rohkem kui 10% aastas. Samuti jäävad kehtima koduomaniku soodustused ning ka edaspidi on Tallinna koduomanikud kuni 1500 m² ulatuses maamaksust vabastatud.”

Tallinn kinnitab uued maamaksumäärad hiljemalt 1. juuliks 2023.
Rohkem infot 2022. aasta maa korralise hindamise kohta leiab maa-ameti kodulehelt maaamet.ee/maatoimingud-maakataster/maa-hindamine-ja-tehingud/2022-aasta-maa-korraline-hindamine ning maa hindamise tulemustega saab tutvuda minu.kataster.ee

Vaata ka:

Argo Tali

Lääne prefektuuri asub uuest aastast juhtima Argo Tali

Kolmapäeval, 18. septembril kiitis siseminister Lauri Läänemets heaks Argo Tali kandidatuuri asuda juhtima Lääne prefektuuri

iStock 1764507539

Ravimitega reisimine: miks tuleb ravimid kaasa võtta originaalpakendis?

Tänapäeval reisib üha rohkem inimesi välismaale – puhkusereisile,  tööasjus või muudel põhjustel ja tihti võetakse