Saturday , 5 October 2024
Erakorralised uudised

Suomeen on tulossa myräkkä

Suomeen saapuu viikonloppuna syysmyräkkä. Myrskypuuskia voi tulla koko maassa.

Suomeen on tulossa viikonlopuksi syysmyräkkä, joka tuo tullessaan puuskaista tuulta ja sateita.

Forecan mukaan voimakkaimmat tuulet maa-alueilla osuvat tämän hetken ennusteen mukaan itään ja pohjoiseen, missä myrskypuuskat ovat paikoin mahdollisia.

Sateita tulee loppuviikolla osassa maata myös lumena.

LUE MYÖS

Käristyskupoli vai lumi-inferno? IL Paras Sää -sovellus kertoo kaiken, mitä päivän säästä pitää tietää

Forecan meteorologi Joonas Koskelan mukaan lokakuun loppupäivien säästä on tulossa vaihtelevaa.

– Syvenevä matalapaine liikkuu maan yli viikonloppuna itään. Odotettavissa on runsaita sateita ja voimakkaita tuulia koko maahan lauantain ja sunnuntain välillä. Myräkkä voi aiheuttaa esimerkiksi paikallisia sähkökatkoja lähinnä yksittäisten kaatuneiden puiden takia, Koskela kirjoittaa Foercan blogissa.

Sateet tulevat Koskelan mukaan joko vetenä tai lumena. Paikoin voidaan saada myös jäätävää tihkusadetta.

– Yksi sadealue liikkuu torstai-illan ja perjantaiyön aikana maan etelä- ja keskiosan yli itään. Lappiin leviää yöllä lounaasta sateita, jotka tulevat Pohjois- ja Keski-Lapissa enimmäkseen lumena. Lapin eteläosassa sataa myös vettä. Lounais- ja Keski-Lapin yli voi liikkua myös jäätävää tihkusadetta, Joonas Koskela kertoo.

Myräkkä saapuu lauantaina

Koskelan mukaan perjantaiaamuna Lappiin leviää lännestä lisää vesisateita, ja sää lauhtuu selvästi.

– Lämpötila kohoaa Lapissa 0 ja 5 asteen välille. Etelämpänä sää on pilvistä. Maan etelä- ja keskiosassa voi perjantaina tulla paikoin heikkoa sadetta.

Todellinen myräkkä koetaan lauantaina, jolloin lännestä saapuu Suomeen syvenevä matalapaine. Etelän ja lounaan välinen tuuli voimistuu aluksi maan etelä- ja keskiosassa.

– Lännestä leviää meille runsaita sateita. Suuressa osassa maata sade tulee vetenä, mutta Pohjois- ja Keski-Lapissa sateen olomuoto on lumisempi. Pohjois- ja Itä-Lapissa lunta kertynee 5–10 senttimetriä. Pohjois-Pohjanmaalla sekä Etelä-Lapissa sademäärä voi nousta paikoin yli 15 millimetriin. Länsirannikolla ja etelässäkin voi paikallisesti sataa yli 10 millimetriä, Koskela ennustaa.

Matalapaineen keskus ja runsaammat sateet siirtyvät lauantai-illan aikana itään, minkä seurauksena sää poutaantuu lännestä alkaen.

– Luoteistuuli voimistuu tässä vaiheessa koko maassa. Ennusteessa on vielä puuskien voimakkuuden osalta epävarmuutta, mutta kovat tuulenpuuskat ovat mahdollisia koko maassa. Idässä ja pohjoisessa myös myrskypuuskat ovat paikoin mahdollisia, Koskela sanoo.

https://www.iltalehti.fi/

Vaata ka:

horoskoop

Horoskoop – Laupäev 5 oktoober 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill):Täna võid tunda tugevat soovi oma eesmärkide poole liikuda. Energia

ingel

Ingli Sõnum: Laupäev 5 oktoober 2024

Sinu tänane ingli sõnum kannab endas armastuse ja toetuse energiat. Inglid tuletavad sulle meelde, et