Friday , 20 September 2024

Emor uuris valijate alternatiivseid eelistusi hetke lemmikparteile

Uuringust selgus, et Reformierakonna, Eesti 200 ja SDE valijad võiksid oma senise esimese eelistuse nende kolme partei vahel ümber mängida, samas kui EKRE valijad kaaluksid alternatiivse valikuna vaid Isamaad.

Kantar Emor uuris, milliste erakondade valijad kaaluksid valida veel mõnda teist parteid, kusjuures vastates sai ära märkida rohkem kui ühe partei. See näitab üheltpoolt, milliste erakondade valijad kattuvad, aga teisalt ka seda, milliste erakondade arvelt on võimalik oma valijaid kaotada või juurde võita.

Reformierakonna praegused valijad nimetavad kõige sagedamini alternatiivsete valikutena Eesti 200. 33 protsenti Reformierakonna valijatest kaaluks ka Eesti 200 valimist. Arvestatav hulk, 28 protsenti kaaluks Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale hääle andmist. Seevastu näiteks EKRE-le kaaluks oma hääle andmist vaid neli protsenti Reformierakonna valijatest.

EKRE valijad on kõige lojaalsemad ja kaaluks laias laastus vaid ühele parteile oma hääle andmist – 27 protsenti EKRE valijatest oleks teatud tingimustel valmis hääletama Isamaa poolt. Ülejäänud parteid EKRE valijate alternatiivide hulka eriti ei mahu. 12 protsenti kaaluks Keskerakonna poolt hääletamist, aga näiteks Reformierakonna poolt vaid neli protsenti.

Eesti 200 valijad märgivad alternatiivsete eelistustena kõige sagedamini Reformierakonda (38 protsenti) ja SDE-d (33 protsenti). Aga ka Rohelisi oleks valmis toetama märkimisväärne hulk (24 protsenti) tänaseid Eesti 200 valijaid.

Ka alles jäänud Keskerakonna valijad on üsna lojaalsed ja märgivad sagedamini teiste eelistustena SDE-d (18 protsenti), EKRE-t (17 protsenti) ja Isamaad (10 protsenti).

SDE valijad kaaluksid teise valikuna Eesti 200 (44 protsenti) ja Reformierakonda (40 protsenti). Ka Roheliste vastu tunneb sümpaatiat suur hulk (34 protsenti) tänaseid SDE valijaid.

Isamaa valijate teiseks eelistuseks on sagedamini Reformierakond (20 protsenti), SDE (12 protsenti) ja EKRE (11 protsenti).

Roheliste valijate järgmisteks valikuteks oleks SDE (45 protsenti) ja Eesti 200 (39 protsenti).

Parempoolsete valijate selge alternatiiv on Eesti 200 (75 protsenti).

Err.ee

Vaata ka:

horoskoop tahemargid

Universumil on konkreetne sõnum neljale sodiaagimärgile Reede 20 septembril 2024

1. Sõnn (20. aprill – 20. mai) Sõnum: „Hinda hetke ja ole tänulik.“ Täna võib

horoskoop armastus

Armastuse horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Armastuse Horoskoop: Täna võivad suhted saada uue hingamise ja