Friday , 20 September 2024

Kallas kohtumisel von der Leyeniga: koostöös Euroopa Komisjoniga peame leidma töötavad lahendused energiahindade alandamiseks

Stenbocki maja, 10. oktoober 2022 – Peaminister Kaja Kallas märkis kohtumisel Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeniga, et viimati oli von der Leyen Eestis aasta tagasi ja sellest ajast on palju muutunud – Venemaa peab täiemahulist sõda suveräänse Euroopa riigi vastu ning see mõjutab meid kõiki.

Peaminister Kallas ja Euroopa Komisjoni president von der Leyen kõnelesid kohtumisel põhjalikult energiajulgeolekust. Peaminister Kallase sõnul on Venemaa näidanud, kuidas nad energiat relvana kasutavad ning Euroopa energiajulgeoleku tagamiseks peame kõik ühiselt pingutama. Peaminister Kallase sõnul tõdeti kohtumisel ühiselt, et lõivosa praegusest energia hinnatõusust on tinginud Venemaa agressioon. „Hetkel on kõige ajakriitilisem leida lahendused energiahindade alandamiseks ning varustuskindluse tagamiseks. See saab olla võimalik vaid juhul, kui leiame Euroopas ühised lahendused ning ei killusta ELi ühtset turgu. Arutasime seda eelmisel nädalal Prahas ja peame lahenduste leidmisega kiires tempos edasi liikuma. Loodan siinkohal ka Euroopa Komisjoni initsiatiivile ja ettepanekutele,“ ütles Kallas.

Kohtumisel keskenduti ka Ukraina toetamisele. Peaminister Kaja Kallase sõnul näitab Ukraina edu lahinguväljal, et oleme olnud õigel teel Ukraina toetamisel ja see tähendab, et meie abi Ukraina inimeste ja ka riigi majanduse toetamiseks peab veelgi kasvama. „Me kõik peame senisest veelgi enam pingutama, et Ukraina saaks oma territooriumi okupantidest vabastada. See on ainus tee, mis viib rahuni,“ rõhutas Kallas. „Ühtsuse ja jõu näitamine on ainus viis, mis lõpetab Venemaa agressiooni ning purustab Kremli imperialistlikud unistused,“ lisas ta. 

Ukraina igakülgse toetamise kõrval peame jätkama Venemaa poliitilist ja majanduslikku isoleerimist „On oluline, et saavutasime kokkuleppe Euroopa Liidu kaheksanda sanktsioonipaketi osas, mis sisaldab ka hinnalage Vene naftale, kuid meie surve läbi sanktsioonide peab jätkuma,“ märkis Kallas. Peaminister lisas, et Venemaa kuriteod, sealhulgas agressioonikuriteod, inimsusevastased kuriteod ja võimalik genotsiid, ei saa jääda karistamata. „Euroopa Liit võiks olla agressioonikuritegusid uuriva tribunali loomise eestvedaja,“ märkis Kallas. 

Peaminister Kallas tunnustas von der Leyenit selle eest, et ta on mõistnud väga selgelt Vene ohtu ning selle tähendust Euroopa julgeolekule. „Euroopa Komisjon on muutnud von der Leyeni selge arusaama konkreetseteks otsuste ettepanekuteks ning aidanud hoida Euroopa Liidu ühtsust Venemaa agressioonile vastamisel ning Ukraina toetamisel,“ sõnas Kallas.

Peaminister Kallas ja Euroopa Komisjoni president von der Leyen avavad täna ka Tallinna digitippkohtumise (Tallinn Digital Summit), külastavad Narvat ja Maarjamäe kommunismiohvrite memoriaali.

Peaminister Kaja Kallase pressiavaldus (inglise keeles): https://valitsus.ee/en/news/remarks-prime-minister-kaja-kallas-after-meeting-president-european-commission-ursula-von-der

Fotod: https://www.flickr.com/photos/stenbockimaja/albums/72177720302781408/with/52416518107/

Vaata ka:

horoskoop tahemargid

Universumil on konkreetne sõnum neljale sodiaagimärgile Reede 20 septembril 2024

1. Sõnn (20. aprill – 20. mai) Sõnum: „Hinda hetke ja ole tänulik.“ Täna võib

horoskoop armastus

Armastuse horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Armastuse Horoskoop: Täna võivad suhted saada uue hingamise ja