Sunday , 22 September 2024
Erakorralised uudised

Andmekaitse inspektsioon: Võlglase andmeid ei tohi Facebookis avaldada

Facebookis jt võrguplatvormidel tegutsev eraisikute laenuturg ei toimiks, kui poleks ühte selle olulist komponenti – nimelt võlglaste avalikustamist ehk avalikke “häbiposte”. Tavaliselt annab eraisikult raha laenanu ühtlasi kirjaliku nõusoleku, et kui ta võlgu jääb, võidakse tema isikuandmed koos näopildiga Facebookis avalikustada. Andmekaitse inspektsioon (AKI) nimetab taolisi “häbiposte” aga seadusevastasteks.

Inspektsiooni kõneisik Maire Iro ütles, et nad on saanud arvukalt kaebusi seoses eraisikute võlaandmete avalikustamisega sotsiaalmeedias.

Võlaandmete avaldamisele kehtivad väga selged reeglid. Piiramata inimeste hulgal, kellel konkreetse võlgnikuga igasugune seos puudub, ei ole seda infot vaja. Küll aga võib konkreetse inimese maksekäitumisest ülevaate saamine olla vajalik ja põhjendatud näiteks enne temaga laenulepingu sõlmimist või üürilepingu sõlmimise eel. Sellistes olukordades saab konkreetse inimese võlaandmeid kontrollida maksehäireregistritest, kus avaldatud info peab olema kontrollitud ja ligipääsetav ainult õigustatud huvi korral.

Facebookis on kontrollimata võlainfo nähtav kõigile. “Sageli lisatakse postituste juurde ka solvavaid või halvustavaid kommentaare, naeruvääristatakse või ka lausa ähvardatakse oletatavat võlgnikku,” lisas Maire Iro. “See on kindlasti ülemäärane ja lubamatu. Solvangute ja ähvardustega liituvad postituste all tihtipeale ka võõrad inimesed, kes ise kõnealuse isikuga mingit kokkupuudet ei oma.”

• Eraisikust võlgnike isikuandmete avalikustamine piiramata inimeste hulgale internetis ei ole ilma inimese enda nõusolekuta lubatud. Nõusolekut ei loeta vabatahtlikuks, kui nõusoleku andnud inimene ja andmetöötleja on selgelt ebavõrdses olukorras.
• Näiteks ei saa laenulepingu sõlmimisel seada lepingu tingimuseks nõusoleku andmist andmete avalikustamiseks. Sel juhul ei ole nõusolek antud vabatahtlikult ning selline nõusolek ei ole kehtiv.
• Samuti peab nõusoleku puhul silmas pidama, et inimene võib nõusoleku igal hetkel tagasi võtta.
• Möödunud aasta kevadel saatis AKI seoses Facebooki gruppides võlaandmete avaldamisega järelepärimise seitsmele isikule. Kaks lõpetasid tegevuse, viie osas käib menetlus.

Vaata ka:

doctor g4be6b6acb 640

Tervise ja Heaolu Horoskoop: Pühapäev 22 september 2024

Jäär: Täna on hea päev füüsilise aktiivsuse jaoks. Kaaluge uue spordiala proovimist või lihtsalt jalutuskäiku

horoscope 2

Kellel tuleb tähemärkidest Pühapäev 22.09.2024 hea päev ja kellel halb päev? Uuri järgi! – Pühapäev 22 september 2024

Hea päev: Lõvi: Tänane päev toob sinule palju positiivset energiat. Oled inspireeritud ja valmis uusi