Friday , 20 September 2024

Valitsus kinnitas edasise tegevuse Venemaa isoleerimiseks rahvusvahelistest organisatsioonidest

 

 

 

Tänasel valitsuskabineti istungil võeti vastu otsused Eesti edasiseks tegevuseks, et jätkata Venemaa isoleerimist rahvusvahelistest organisatsioonidest ja koostööformaatidest.

„Eesti on olnud innukas toetaja algatustele, mis aitavad kaasa agressorriik Venemaa isoleerimisele rahvusvahelistes organisatsioonides. Paljudel juhtudel oleme ka nende ideede eestvedaja, et välistada võimalus, et Venemaa saab mõjutada nende organisatsioonide tegevust, mis Ukraina küsimust ausal ja läbipaistval moel käsitlevad.  On äärmiselt oluline, et rahvusvaheline üldsus jätkab senise hooga tööd, mida alates sõja algusest oleme Venemaa isoleerimise suunal teinud,“ sõnas välisminister Urmas Reinsalu.

Tema sõnul on isoleerimispoliitika oluliseks ja toimivaks hoovaks Venemaa jaoks agressiooni hinna tõstmisel, vähendades Venemaa mõju rahvusvahelistes organisatsioonides ja seeläbi rahvusvahelises poliitikas. Seni on multilateraalsel areenil saavutatud suuremat edu vahetult pärast agressiooni algust, näiteks Venemaa väljaviskamine Euroopa Nõukogust, Venemaa ÜRO Inimõiguste Nõukogu liikmesuse peatamine ning otsus lõpetada Venemaa OECD liikmesuse kaalumine.

„Küll aga on endiselt mitmeid näiteid, kus isoleerimispoliitika pole olnud edukas või pole erinevatel protseduurilistel põhjustel suudetud Venemaa tegevust organisatsioonide juures tõkestada. Eesti jaoks on oluline saavutada Venemaa tegevuse peatamine eeskätt just neis organisatsioonides, kus koos teiste riikidega ühise laua ääres istumine annab Venemaale võimaluse kasutada saadud infot oma agressioonisõja huvides või milles osalemine on Venemaale au ja prestiiži küsimus. Selle sõja hind Venemaa kui agressori jaoks ei ole veel piisavalt kõrge. Eesti ning rahvusvaheline üldsus saab ja peab rohkem tegema,“ lisas minister.

Eesti lähtub Venemaa rahvusvahelise isoleerimisel 21. märtsil 2022 Euroopa Liidu välisasjade nõukogul heaks kiidetud põhimõtetest, mis käsitlevad Venemaa ja Valgevenega suhtlemist multilateraalsel areenil.

Juhtpõhimõte on mitte naasta tavapärase suhtluse juurde enne, kui Venemaa ja Valgevene ei tagane oma sammudest ega naase ÜRO põhikirja ja oma rahvusvaheliste kohustuste täitmise juurde.

 

 

Vaata ka:

horoskoop tahemargid

Universumil on konkreetne sõnum neljale sodiaagimärgile Reede 20 septembril 2024

1. Sõnn (20. aprill – 20. mai) Sõnum: „Hinda hetke ja ole tänulik.“ Täna võib

horoskoop armastus

Armastuse horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Armastuse Horoskoop: Täna võivad suhted saada uue hingamise ja