Friday , 20 September 2024
Erakorralised uudised

Toompea lossi Valges saalis pidas piduliku koosoleku 20. Augusti Klubi

 

Toompea lossi Valges saalis toimunud 20. Augusti Klubi tänasel traditsioonilisel pidulikul koosolekul meenutati 31 aasta tagust aega, tänati kaasvõitlejaid ja mälestati meie hulgast lahkunud klubiliikmeid.

Tervitussõnad ütlesid Riigikogu esimees Jüri Ratas ja peaminister Kaja Kallas. Päevakohase sõnavõtuga esines klubi liige Johannes Kass.

Ratas ütles, et poliitikas tehakse ajalugu iga päev, kuid ajaloos on hetki, kus kõik sõltub tõepoolest ühest julgest otsusest. „Niikaua kuni me Eesti vabadust kalliks peame ja nii kaua kuni oleme oma otsustes hoolivad ja koostööd otsivad, teenime me kõige  olulisemat ülesannet, milleks on kindlustada Eesti rahva ning iseseisva ja kaitstud Eesti püsimine,“ rõhutas Kallas.

„Sõja raskust ja traagilisi lugusid süütute inimeste läbielamistest kuuleme ja näeme sõjarindelt Ukrainas, kes oma iseseisvuse eest nii enda kui ka meie kõigi eest võitleb. Venemaa laiaulatuslik sõda Ukraina riigi ja rahva vastu ning ukrainlaste vapper vastupanu annavad tõestust, kui oluline on hoida rahvana kokku ning väärtustada oma sõpru ja liitlasi. Meie roll ja moraalne kohus on olla Ukrainale igakülgselt toeks,“ ütles Ratas.

Ratas toonitas, et ühiste tähtpäevade pidamine ja põlvest põlve Eesti ühise koduna hoidmine, aitab meil ehitada tulevikku, milles meie omariiklust ohustavatel sündmustel oleks võimatu korduda. „Eesti Vabariigi hoidmine on meie endi kätes. Peame tegutsema kõik koos ja igaüks eraldi. Nii nagu eelmised põlvkonnad tegid endast oleneva, siis nüüd on meie kord kanda edasi Eestit, mis püsiks loendamatuid aastaid ning arvutuid põlvkondi ka tulevikus,“ rõhutas Ratas.

Kallas meenutas aega 31 aastat tagasi, kui ta teismelisena jälgis ootusärevalt koos vanavanematega  otsustavaid sündmusi Toompeal.

„Vabaduse hinda mõistad alles siis, kui see on sult ära võetud. Mina olen elanud ühiskonnas, kus polnud vabadust ja seetõttu oskan ma vabadust hinnata,“ ütles Kallas. „Meie noored peavad vabadust iseenesest mõistetavaks.“

Koosolekut juhatas 20. Augusti Klubi president Ants Veetõusme.

  1. Augusti Klubi ühendab inimesi, kes kuulusid 1990. aastal valitud Eesti Vabariigi Ülemnõukokku ja hääletasid 31 aastat tagasi Eesti iseseisvuse taastamise poolt.

Vaata ka:

Loto Horoskoop – Laupäev 21 september 2024

Siin on Loto horoskoop 21. septembriks 2024, kus iga tähemärk saab inspiratsiooni, et valida lotonumbrid:

doctor g4be6b6acb 640

Tervise ja Heaolu Horoskoop: Laupäev 21 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Tervise seisund: Täna tunned end energilisena ja aktiivsena. Suurenenud