Esmaspäev , 29 aprill 2024
Erakorralised uudised
covid19 triniti

Koroonaviiruse uus vorm soodustab haiguse laialdast levikut.

Värske uuringu kohaselt aitab laialdaselt levinud koroonaviiruse mutatsioon kaasa selle kiire levikule. Tegemist on olulise leiuga, et mõista koroonaviiruse arengut ja seejuures arendada tõhusamalt vaktsiini.

 

Mutatsioon D614G tekkis viiruse ogavalgus esmakordselt jaanuaris. Ogavalguks nimetatakse seda viiruse osa, mis asub viiruse pinnal ja mis meenutab kiirt. Just ogavalgul on oluline roll rakkude nakatumise protsessis. Kui mõned üksikud riigid, sealhulgas Hiina kõrvale jätta, sai mutatsioon D614G domineerivaks pea kogu maailmas.

 

Pei-Yong Shi ja tema kolleegide teadlasrühm uuris viiruse mutatsiooni mõju hamstrite peal. Uuringust selgus, et mutatsioon D614G ei muuda haiguse kulgemise raskust, vaid see aitab kaasa tõhusamale viiruse levikule.

 

“Hamstrite peal tehtud kliinilised vaatlused näitavad, et mutatsioon suurendab viiruskoormust COVID-19 patsientide ülemistes hingamisteedes, kuid mutatsioon ei ole seotud haiguse raskusega,” ütles uuringu vanemautor Pei-Yong Shi. Ühtlasi selgus, et kõnealust viiruse mutatsiooni kopsudest ei leitud. Lisaks sellele oli mutantviirus erinevatel temperatuuridel nakk

Loe edasi   SIIT

Loe ka:  COVID-19 blogi, 28. oktoober: ööpäevaga lisandus 125 positiivset testi

Vaata ka:

rotaviirus min

Dr Marje Oona: viirusnakkuste leevendamiseks piisab kodustest ravivõtetest

Sügis on käes ja järjest rohkem tabavad meid erinevad viirusnakkused. Tartu Ülikooli peremeditsiini kaasprofessor dr