Erakorralised uudised
1024px Kagu ounapuul

2024 aasta lind on kägu

Eesti Ornitoloogiaühing valis 2024. aasta linnuks käo, kes on Eestis üldlevinud, kuid kelle bioloogiast ja rollist ökosüsteemis teatakse vähe.

Kägu (Cuculus canorus) on Eestis levinud linnuliik, kes pesitseb peamiselt metsades ja põõsastikes. Ta on tuntud oma iseloomuliku “ku-ku” häälitsuse poolest, mida ta teeb emaslindu meelitamiseks. Kägu on parasiitlind, mis tähendab, et ta ei ehita pesa ega hoolitse oma poegade eest. Ta muneb oma munad teiste lindude pesadesse, kes siis selle üles võtavad ja omaenda pojana üles kasvatavad.

Kägu on Eestis hästi tuntud rahvapärimuses. Teda on kujutatud näiteks lugudes, kus ta on petlik ja kavalam. Kägu on ka sagedane tegelane lastelugudes.

Käo aasta linnuks valimine aitab tõhusalt kaasa tema uurimisele ja tutvustamisele. Ornitoloogiaühing alustab käofotode kogumist, et oleks piisavalt ülesvõtteid aasta linnu kodulehe ja muude materjalide illustreerimiseks. Tähelepanelikud loodusvaatlejad ja -fotograafid saavad oma fotod ühingu pildipanka annetada.

Eesti Ornitoloogiaühing valib aasta lindu alates 1995. aastast. Eelmise aasta linnuks oli merikotkas.

Vaata ka:

Blue Breaking News YouTube Channel Art

Valitsus andis Riigikogu ees ametivande

Valitsus andis täna Riigikogu ees ametivande ja astus ametisse. Suulise ametivande andis peaminister Kristen Michal

Blue Breaking News YouTube Channel Art

Transpordiameti ja Politsei- ja Piirivalveameti Pärnu jõe ühisreid tuvastas mitmeid rikkumisi

Transpordiameti väikelaevade üksuse inspektorid tegid koos Politsei- ja Piirivalveameti veepatrulliga eelmisel laupäeval Pärnu jõel ühisreidi