Friday , 20 September 2024
kaja kallas 90185653 1

Kallas: EKRE võiks kutsuda oma toetajad üles kaitsesüsti saama

Peaminister Kaja Kallas kutsus esmaspäeval riigikogu sotsiaalkomisjoni ees esinedes ka Eesti Konservatiivset Erakonda (EKRE) pöörduma oma toetajate poole, et neid kutsuda kaitsesüsti saama. 

EKRE aseesimees Mart Helme märkis, et valitsus ei peaks tegelema “karjamärgistamisega”, vaid oleks pidanus mõtlema haiglavõrgu tõhustamise peale, vahendab BNS.

Kallas märkis seepeale, et küsimus pole voodikohtades, mida saaks alati juurde luua, vaid küsimus on tervishoiutöötajates, kes ei suuda enam töötada ja võtavad puhkuseid.

“Oleme tõstnud COVID-i haigete voodikohtade tasu 75 protsenti, kuid lihtsalt ei jätku personali,” ütles Kallas.

Kallas pöördus Mart Helme poole, kutsudes teda üles pöörduma oma valijaskonna poole, et kutsuda neid üles kaitsesüsti saama. “Aga teie ju ei taha koroonakriisi lahendada,” lisas Kallas, märkides, et EKRE motiivid on poliitilised.

Ülle Madise: uute piirangute rakendamisel on alust

Õiguskantsler Ülle Madise rääkis riigikogu sotsiaalkomisjonis, et esmaspäeval rakendunud uute piirangute osas on tulnud arvukalt kaebuseid, samas õiguskantsleri kantselei hinnangul on nende rakendamisel praegu alust.

Madise sõnul saab piirangute osas õiguslikku hinnangut anda halduskohus, mitte õiguskantsler. “Meie tugineme sellele teaduslikule konsensusele, mis on praeguseks kujunenud ehk see viirus on olemas, jääb ringlusesse ja saab kätte ka need, kellel on vahetuid kontakte vähe,” ütles Madise.

Tema sõnul näitab teaduslik konsensus ka seda, et vaktsineerimata inimesi tabab viirus rängemalt. “Vaieldamatu on see, et haiglate koormus tuleb võimalikult kiiresti alla saada, see on legitiimne eesmärk. Ja et seda eesmärki saavutada, on võimalik mingites ühiskonnagruppides piirata inimeste kontakte,” ütles Madise.

Kogu ühiskonnale piirangute seadmine pole enam õigustatud

Ta märkis, et esmaspäeval rakendunud piirangutega on oluliselt piiratud vaktsineerimata inimeste võimalusi ja seda seetõttu, et aeglustada nende inimeste haigestumist ja haiglasse jõudmise tempot, ning sellest võiks tõesti haiglatele koormuse vähendamiseks kasu olla.

Kogu ühiskonnale piirangute seadmine Madise sõnul praegu enam õigustatud ei ole, kuna see ei aitaks otsuselt haiglaid ning oleks pikemas perspektiivis kahjulik, kuna kahjustaks ühiskonna usaldusväärsust veelgi.

Madise sõnul võiks valitsus edaspidi kaaluta mitmeid samme, näiteks pikendada haiguse läbipõdemise tõendi kehtivust senise kuue kuu asemel aastani.

Urmas Sule: poliitikud peaksid näitama vaktsineerimisel eeskuju 

Eesti Haiglate Liidu juht Urmas Sule rääkis, et viiruse kolmas laine on kohale jõudnud ja puudutab kogu tervishoiu võrgustikku, mistõttu on eriti oluline, et ka poliitikud näitaksid eeskuju ja kutsuksid inimesi vaktsineerima.

“See tähendab, et viiruse kolmas laine puudutab lisaks haiglatele ja kiirabile ka kogu perearstide võrgustikku ja eraarstiteenust,” ütles Sule, lisades, et paraku pole võimalik haiglateenust ümber korraldada nii, et kogu tähelepanu läheks vaid COVID-haigetele. “Tegelikult peame kogu aeg leidma korralduslikke kompromisse ja püüame haiglaravi võimekust kasvatada niiöelda kukesammu kaupa ja püüame ka kõiki teisi haigeid aidata võimalust mööda,” ütles Sule.

Tema sõnul on tervishoiutöötajad hakanud väsima ja tuleb leida kompromisse, et kuidas suure hulga viirusnakkustega inimeste ravi teiste haigete ravimisega koos toimima panna. “Tänane seis on selline, et staapide kaudu töö korraldamine käib sarnase mudeliga, nagu ka varem on käinud, ja korraldame tööd kogu tervishoiusektoris nii, et see saaks võimalikult korralikult tehtud,” ütles Sule.

Tema sõnul ootavad haiglates töötavad inimesed poliitikutelt selgeid sõnumeid ja eeskuju näitamist. “Et kui ka teised inimesed näitavad oma käitumisega selgelt, et nad panustavad viiruse tõkestamisse, siis see on see, mida tervishoiutöötajad soovivad,” ütles Sule.

Eesti Arstide Liidu esindaja doktor Andres Kork oli äärmiselt kriitiline laupäeval toimunud vaktsiinivastaste meelevalduse suhtes, tõstatades küsimuse, et kui vaktsiinivastased keelduvad täitmast riigi korraldusi, siis miks peaksid arstid neid ravima, kui nad peaksid COVID-positiivsetena haiglatesse sattuma. “Kas vabadusega peaks kaasnema ka vastutus,” pöördus Kork õiguskantsleri poole.

Eesti Perearstide Seltsi esindaja doktor Elle-Mall Sadrak märkis, et viiruse ennetamisel on kõige olulisem vaktsineerimine. “Alates 26. oktoobrist on kõigis perearstikeskustes vaktsiini,” kutsus Sadrak kõiki vaktsineerima. “Küll aga teeb perearstidele muret, et neil on pandud koolide lähikontaktsetele PCR-testi tegemise kohustus,” ütles Sadrak, lisades, et see võib perearstide telefoni töö ummikusse jooksutada.

Allikas Pealinn.ee

Vaata ka:

horoskoop tahemargid

Universumil on konkreetne sõnum neljale sodiaagimärgile Reede 20 septembril 2024

1. Sõnn (20. aprill – 20. mai) Sõnum: „Hinda hetke ja ole tänulik.“ Täna võib

horoskoop armastus

Armastuse horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Armastuse Horoskoop: Täna võivad suhted saada uue hingamise ja