Teisipäev , 30 aprill 2024
Erakorralised uudised
sinine taiskuu redtent

21 september on taevas täiskuu. Tee vabastavat täiskuurituaali.

Kuu oma muutlikkuses on aastasadu inimestele kõneainet pakkunud, aga erilist tähelepanu on saanud täiskuu. Ühest küljest on ta kui taevalamp, mis valgustab teed ürgses pimeduses, teisalt põhisüüdlane, kui on vaja leida põhjendust unetule ööle või ebamäärasele ärritustundele. Rahvausundis on astutud sammuke edasi: täiskuu muutvat mõne inimese lausa libahundiks.

Aga kui fantaasia kõrvale jätta, siis kas täiskuu tõesti mõjutab meie tujusid ja tegusid? Teadlased oma piiritus uudishimus on sedagi uurinud.




Kaks aastat tagasi avaldati teadusajakirjas Frontiers in Pediatrics rahvusvahelise teadlasrühma uurimistöö, mis keskendus sellele, kas täiskuu muudab laste une- ja käitumismustreid. Katsealusteks valiti just lapsed, kuna nende unevajadus on täiskasvanute omast suurem ja nad on mõjutuste suhtes tundlikumad.

Ühtekokku võttis uuringust osa 5812 last viielt mandrilt ning nad olid erinevatest kultuurikihtidest ja majanduslikest oludest. Arvesse võeti nii nende sugu, vanust, vanemate haridust, kehakaalu, ööune pikkust ja kehalist aktiivsust ning isegi seda, kui palju nad päevas istusid. 28 kuu jooksul jälgiti nende käitumist ja magamist nii täiskuu kui ka kasvava ja kahaneva kuu ajal.

Ja mis siis selgus? Avastati, et täiskuu ajal magasid lapsed ainult viis minutit vähem kui tavaliselt ja nende käitumine jäi tavapäraseks – täiskuu ei tee laste tervisele midagi halba. Teadlased leidsid, et me ei peaks täiskuu mõjude pärast muretsema: meie käitumist juhivad hoopis teised tegurid – geenid, haridus, sissetuleku suurus –, mitte gravitatsioonijõud.


Siiski on edasised uuringud vajalikud, et näha, kas inimese füsioloogia on mingil moel kuufaasidega sünkroonis ja kuidas täiskuu mõjutab vaimsete häirete või füüsiliste probleemidega inimesi.

Aga seniks, kuni ootame uusi uuringutulemusi, tuleks täiskuu ajal magamistoas paksud kardinad ette tõmmata ja viis minutit varem magama minna. Küll kuu meie und valvab!

Tee vabastavat täiskuurituaali

Täiskuuaeg on võimas aeg vabastamaks end vanast koormast, olgu see siis füüsilisel või vaimsel tasandil. Sümboolselt on see aeg astumaks välja oma vanadest käitumis- ja suhtemustritest, nii nagu madu vabaneb vanast nahast, et uuenenu ja võimsamana edasi liikuda. See väike rituaal aitab sul teostada sisemist transformatsiooni.

Puhastavat täiskuurituaali võib teha kasutades vanadest energiatest vabanemiseks (voolavat) vett. Eriti sobib see praegu, kuna ka kuu on parajasti Veevalaja märgis.

Täiskuuaegse vabastamisrituaali jaoks vajad: ujuvküünlaid (sobivad ka tavalised väiksed teeküünlad), suurt kaussi veega, tikke, kirjutusvahendit.

1. Loo kõigepealt püha ruum: süüta küünlad, suitsuta salveit või põleta viirukit, kujunda altar oma väeesemetega.

2. Kui vähegi võimalik, siis seisa või istu kuuvalgel, lase Kuu kumal endale peale paista. Tunneta sügavamat sidet Kuuga – võimsa taevakehaga, kes liigutab vett kogu meie planeedil ja samamoodi ka meie endi kehades.

3. Tee väike maandav harjutus, et tuua end välja argisaginast ja mõtetemürast ning siseneda rituaaliruumi ka sisemises, vaimses mõttes. Tunneta maad oma jalge all, raputa kehast välja päeva pinged ning rahusta oma meel.




4. Aseta suur veega täidetud anum enda ette kuuvalguse kätte.

5. Kirjuta kirjutusvahendi või ka näiteks teritatud tikukesega küünla peale need märksõnad, millest tahad oma elus vabaneda. Kui teete rituaali mitmekesi, siis kirjutage igaüks oma küünla (või küünalde) peale. Siinjuures pole tähtis see, et need sõnad jääks näha – oluline on keskendunud taotlus.

6. Pannes küünla vette, ütle ka kõva häälega välja see, millest tahad vabaneda.

7. Süüta küünal.

8. Luba endal tunda seda vabanemistunnet – sellest, mida kirjutasid küünlale ning mis nüüd ära põleb ja minema ujub, sinu elust eemaldub ja väljub. Kui olete mitmekesi, siis keskenduge samamoodi sellele, et kogu mittevajalik lahustuks küünaldest vette. Kui on sobiv tunne, siis hoidke ka üksteisel käest kinni.

9. Tähista seda vabanemist! Naudi midagi head, kuula muusikat, tantsi, laula, tee just seda, mis tundub õige – oled ju peagi vaba oma vanast mittevajalikust koormast!

Lase küünaldel veega täidetud kausis lõpuni põleda – see sümboliseerib vabastamisprotsessi. Leek on puhastustuli ning samal ajal tähistab ka inspiratsioonisädemeid. Võid samal ajal kujustada ka seda, millisena soovid iseend ja oma elu ideaalis näha – unista julgelt! Ja muidugi rõõmusta selle üle, et austad oma isiklikku sisemist arengut.

Vaata ka:

Untitled design 4

Vali üks süda ja loe, millist armastuse sõnumit see endas kannab

Armastus on üks inimkogemuse kõige võimsamaid ja müstilisemaid tundeid. Selles mängus saate valida ühe viiest