Monday , 14 October 2024
covid 19 g3cc170f83 640

Uuring: Covid-19 võib põhjustada ajutüve kahjustusi, mis mõjutavad hingamist ja vaimset tervist

Teadlased kasutasid 30 elusoleva inimese aju uurimiseks ülikõrge lahutusvõimega skannereid, keskendudes Covid-19 raske haiguse mõju uurimisele. Uuritavad olid haiglasse sattunud enne, kui vaktsiinid olid kättesaadavad. Cambridge’i ülikooli andmetel leiti, et Covid-19 põdemine kahjustab ajutüve piirkonda, mis vastutab hingamise, väsimuse ja ärevuse eest.

Uuringus kasutati võimsaid 7-Tesla MRT-skannereid, mis suudavad tuvastada aju põletikku. Uuringutulemused, mis avaldati ajakirjas Brain, pakuvad olulisi teadmisi Covid-19 pikaajaliste mõjude kohta ajule ja kehale.

Ajutüvi, mis ühendab aju seljaajuga, on keskne elutähtsate funktsioonide kontrollimisel, näiteks hingamine, südamerütm ja vererõhu reguleerimine. Dr Catarina Rua selgitas, et ajutüve keerulise asukoha tõttu on selle skaneerimine elus inimeste ajudes olnud varem keeruline.

Covid-19 tõttu surnud inimeste lahkamised näitasid põletikku ajutüves, mis tulenes immuunvastusest, mitte viiruse otsesest aju nakatamisest. Professor James Rowe sõnul võimaldavad 7T skannerid nüüd näha ajus immuunrakkude aktiivsust, mida varasemad skannerid ei suutnud.

Pandeemia alguses hospitaliseeritud patsientide seas oli levinud pikaajaline väsimus, hingamisraskused ja valu rindkeres. Uuring viitas sellele, et need sümptomid võivad olla seotud ajutüves püsiva põletikuga, mis avaldub isegi nädalaid pärast haiguse taandumist. Eriti olid mõjutatud hingamist kontrollivad ajupiirkonnad, mis võib selgitada pikalt kestvaid hingamisprobleeme.

Samuti leidsid teadlased, et ajutüve põletik on seotud psüühiliste probleemidega, nagu depressioon ja ärevus, kuna ajutüvi mängib olulist rolli ka emotsioonide ja väsimuse kontrollimisel.

Need tulemused annavad parema ülevaate ka teistest haigustest, mis on seotud ajutüve põletikuga, nagu hulgiskleroos ja dementsus. Teadlased usuvad, et 7T skannereid saab kasutada ka ajukahjustuste ravimeetodite tõhususe jälgimiseks.

Vaata ka:

eur g8ff142549 640

Euroopa Liidu heitkoguste kauplemise süsteemi laienemine: mõju kütuste hindadele ja hoonete kütmisele

Euroopa Liidu liikmesriigid leppisid kaks aastat tagasi kokku, et alates 2027. aastast laieneb heitkoguste kauplemise

doctor g4be6b6acb 640

Tervise ja Heaolu Horoskoop: Teisipäev 10 oktoober 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Tervise sõnum: Tänane päev kutsub sind tähelepanu pöörama oma