Tuesday , 8 October 2024
Erakorralised uudised
radikad

Kaugkütte Hinnad ja Gaasiturud: Ootused Talveperioodiks 2024

Kaugkütte hind peaks alanud kütteperioodil püsima samal tasemel kui eelmisel aastal, ja mõnes piirkonnas võib see isegi langeda. Gaasi hind on talve alguses madalam kui mullu, kuid edasine sõltub peamiselt ilmast ning geopoliitilistest sündmustest.

Baltic Energy Partnersi partner Marko Allikson ütles ERR-ile, et Euroopa gaasiturg on talveks sama hästi valmistunud kui eelmisel aastal. “Gaasimahutid on täidetud ligi 95 protsendi ulatuses, tarbimine on madalam kui eelmisel aastal ja vajadusel on LNG piisavalt saadaval. Ka Balti riigid on talveks valmis, kuigi mahutites on veidi vähem gaasi kui mullu ning erinevalt muust Euroopast on siinne tarbimine kasvanud,” märkis ta.

Allikson tõi välja, et Hollandi TTF gaasibörsil oli gaasi hind möödunud oktoobris umbes kümme eurot kõrgem kui tänavu ning ka novembri hind tuleb tõenäoliselt madalam. “Tulevikutehingute hinnad talvekuudeks on hetkel 40–41 eurot megavatt-tunni kohta, mis on madalam kui eelmise aasta novembri kõrgeim tase – 46 eurot – ja langenud 2024. aasta veebruariks 26 euroni. Talv algab seega madalama hinnaga ja edasine sõltub ilmast.”

Kaugkütte hinnaprognoosi kohaselt jäävad selle kütteperioodi hinnad eelmise aastaga võrreldavaks, suuri muutusi pole oodata. Eesti Jõujaamade ja Kaugkütte Ühingu juht Siim Umbleja sõnas “Vikerhommikus”, et mõnes piirkonnas on kaugkütte hind märkimisväärselt langenud, näiteks langetati hinda Pärnus. Umbleja selgitas, et stabiilsete hindade peamine põhjus on puiduhakke stabiilne hind ja kättesaadavus, kuna see on Eesti kaugkütte peamine kütus.

Umbleja kinnitas, et kütusevarud on korralikult tagatud ja suuri hinnakõikumisi kütuse osas ette näha pole. Ta tõi välja, et ehkki teenusepakkujate palgaootused võivad tõusta, ei avalda see hinnale suurt mõju.

Arutlusel on olnud ka kaugkütte püsitasu kehtestamine, mida konkurentsiamet on kaalunud. Umbleja märkis, et see süsteem võib ühel hetkel laiemalt rakenduda, kuna sarnane lahendus on kasutusel juba elektri- ja gaasivõrkudes.

Gaasi hinda mõjutavad ka geopoliitilised arengud. Allikson rõhutas, et gaasihindade edasist liikumist võib mõjutada Ukrainat läbiv Vene gaasitransiit. Kui transiit katkeb, võib hind tõusta, kuid kui seda ei juhtu, on pigem hinnalanguse ootus. Samuti võib Alliksoni sõnul Iraani ja Iisraeli konflikti eskaleerumine mõjutada Katari gaasieksporti, kuid see oht on praegu väike.

Eestis kooskõlastab kaugkütte hinnad konkurentsiamet. Näiteks Tallinna võrgupiirkonnas on Utilitase soojuse piirhind 75,58 eurot megavatt-tunnist, Gren Tartu hind 85,80 eurot ja Gren Viru hind 62,78 eurot megavatt-tunnist (hindadele lisandub käibemaks). Adven Eesti piirkonniti varieeruvad hinnad 82,16 eurost kuni 138,15 euroni megavatt-tunnist pluss käibemaks.

Vaata ka:

Paeva sonum

Päeva Sõnum – Kolmapäev, 9. oktoober 2024

Täna on aeg keskenduda tasakaalu leidmisele oma elus. Võid tunda vajadust rahuneda, võtta aeg maha

ingel

Ingli Sõnum: Kolmapäev 9 oktoober 2024

äna annavad inglid sulle kindla märguande, et oled oma eluteel olulises punktis, kus tasub pöörata