Blue Breaking News YouTube Channel Art
www.minuaeg.com

Kontroll kauplustes – endiselt leidus lettidel müügikeeluga laste turvaistmeid ja -hälle

Transpordiameti sõidukite järelevalve üksus kontrollis laste turvavarustusi müüvaid kaupluseid. Kontrolli käigus selgus, et jätkuvalt olid kättesaadavad ECE R44/04 tüübikinnitust omavad laste turvaistmed ja -hällid, mida Eestis alates 1. septembrist pole lubatud müüa.

Vastavalt Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määrusele (EL) 2019/2044 on alates septembrist lubatud müüa ainult turvaistmeid, mis vastavad ECE R129 i-Size eeskirjale. „Olulise muudatusena nõuab regulatsioon turvaistmete puhul kohustuslikke külgkokkupõrke teste, mida varasem ei hõlmanud,“ selgitas sõidukite järelevalve üksuse juhataja Robert Rimm. „Meie eesmärk oli tõsta müüjate teadlikust ja tagada, et poelettidel oleks ainult nõuetekohane turvavarustus.“

Kontrolli käigus külastati kahel päeval 12 kauplust. Nende hulka kuulusid nii ainult lastetoodetele mõeldud poed kui ka ehitus- ja sõidukivaruosa kauplused. Kontrollimise jooksul selgus, et on ettevõtteid, kes juba muudatustest teadlikud ja eemaldanud ECE R44 tüübikinnitusega tooted, aga ka neid, kelle tootevalikus on endiselt probleemsed tooted. Transpordiameti visiidi käigus reageerisid kauplused positiivselt ja ebasobiv turvavarustus eemaldati lettidelt.

„Oluline on meelde tuletada, et sõidukisse laste turvavarustust valides tuleb olla tähelepanelik,“ lisas Rimm. „Kõikidel turvaistmetel ja -hällidel peaks olema peal tüübikinnitus märgistus. See suurendab kindlust, et tegemist on kontrollitud ja nõuetele vastava tootega.“

Samuti on tähtis, et uue eeskirja järgi tüübikinnitatud turvaistmetes on kohustuslik sõidutada lapsi seljaga sõidusuunas kuni vähemalt 15 kuu vanuseni. Selg sõidusuunas paigaldatud turvaistmed vähendavad oluliselt vigastuste riski äkkpidurduse korral, pakkudes paremat kaitset lapse pea- ja kaelapiirkonnale. Transpordiamet soovitab lapsi sõidutada seljaga sõidusuunas võimalikult kaua, eelistatavalt kuni 4. eluaastani. 

Hoolimata sellest, et alates 1. septembrist 2024 ei tohi poodides enam müüa ECE R44/04 regulatsioonile vastavaid turvaistmeid, võivad varem ostetud turvaseadmed jätkuvalt kasutuses olla. 

Lisainfot turvaseadmete valiku ja lapse ohutu sõidutamise kohta saab Transpordiameti brošüürist „lapse ohutu sõidutamine autos“.

Vaata ka:

Politsei otsib 14-aastast Emilyt

Palume abi selgitamaks 14-aastase tüdruku asukohta, kes lahkus Jõgeva vallas asuvast lastekeskusest. Tüdruk on pisteliselt

poder

Ettevaatust liikluses – sügis toob metsloomad teele

Alanud sügis on toonud kaasa metsloomade suurema aktiivsuse, mistõttu võib neid maanteedel kohata tavalisest rohkem.