Ukraina

Kadri Tali: Ukraina laste saatus on kiiret tegutsemist nõudev kriis

Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) Eesti delegatsiooni juht Kadri Tali kutsus eile assambleed üles looma konkreetse tegevusplaani Ukrainast Venemaale viidud ja kadunud laste päästmiseks. Arutelu keskmes oli raport, mis käsitles Venemaa sõjategevuse tõttu kadunud Ukraina tsiviilisikute, sealhulgas laste, saatust.

Tali rõhutas, et Venemaa sõda Ukraina vastu on toonud kaasa laialdase inimröövi ja sundümberasumise, eriti puudutab see lapsi. „Mõne hinnangu järgi on üle 700 000 Ukraina lapse viidud “päästmiseks“ Venemaale. Tegelikult on tegemist sihipärase tegevusega, mille eesmärk on varastada ühe rahva tulevik ja identiteet,“ märkis ta.

Tali tõi paralleele Eesti ajalooga, viitas oma pere kogemusele ning rõhutas, et Ukrainas toimuv on genotsiid. „Kui Eestis oleks kadunud samas proportsioonis lapsi, oleks terve rahvas maa pealt pühitud,“ ütles ta.

Tali sõnul on tegemist kiireloomulise kriisiga, kus iga viivitus maksab elusid ja murrab perekondi. Ta juhtis tähelepanu sellele, et igapäevaelus hädasolevat last nähes oodatakse meilt viivitamatut sekkumist. „Miks me siis praegu ootame? Kui see oleks teie laps, kas te viivitaksite?“ küsis Tali.

Kõne lõpetuseks kutsus ta rahvusvahelist üldsust üles kiirele ja otsustavale tegutsemisele. „Laste eraldamine kodumaast ja nende vanematest ei ole ainult kuritegu, vaid sellel on venestamise tõttu pöördumatud tagajärjed,“ rõhutas Kadri Tali.

Delegatsiooni liige Eerik-Niiles Kross, kes on ENPA raportöör Vene demokraatlike jõudude küsimuses arutas  kohtumistel Vladimir Kara-Murzaga Euroopa Nõukogu ja Vene opositsioonipoliitikute tulevase koostöö raamistikke. Kross algatas ka resolutsiooni, mille eesmärk on korrastada suhtlust Venemaa demokraatlike jõududega. Lisaks määrati Kross raportööriks Venemaa agressioonisõja õiguslike tagajärgede teemal.

Assambleel käsitleti ka propagandakampaaniate ja desinformatsiooni vastu võitlemist. Eesti delegatsioon toetab sellesisulisi ENPA resolutsioone ning teeb koos Ukraina, Läti, Leedu, Poola ja Skandinaavia delegatsioonidega koostööd, et tõmmata teemale veelgi tugevamat tähelepanu.

ENPA Eesti delegatsiooni juht Kadri Tali ning delegatsiooni liikmed Eerik-Niiles Kross ja Aleksei Jevgrafov osalesid 30. septembrist tänaseni ENPA sügissessiooni töös Strasbourgis.

Vaata ka:

Politsei otsib 14-aastast Emilyt

Palume abi selgitamaks 14-aastase tüdruku asukohta, kes lahkus Jõgeva vallas asuvast lastekeskusest. Tüdruk on pisteliselt

Blue Breaking News YouTube Channel Art

Kontroll kauplustes – endiselt leidus lettidel müügikeeluga laste turvaistmeid ja -hälle

Transpordiameti sõidukite järelevalve üksus kontrollis laste turvavarustusi müüvaid kaupluseid. Kontrolli käigus selgus, et jätkuvalt olid