Friday , 20 September 2024
Otseylekanded Riigikogu istungisaalis tunnuspilt

Lapsetoetuse ja koolilõuna toetuse tõstmise eelnõud langesid Riigikogu menetlusest välja

Tänasel Riigikogu istungil langes menetlusest välja perehüvitiste seaduse muutmise seaduse eelnõu, millega on plaanis tõsta lapsetoetust lapse kohta 150 eurole kuus. Esimest lugemist ei läbinud ka eelnõu, mille eesmärgiks on tõsta koolilõuna toetust kahele eurole.

Keskerakonna fraktsiooni algatatud perehüvitiste seaduse muutmise seaduse eelnõu (388 SE) näeb ette tõsta lastega perede paremaks toimetulekuks lapsetoetus pere esimese ja iga järgmise lapse kohta 150 eurole kuus. Praegu on lapsetoetus pere esimese ja teise lapse eest 80 eurot ning kolmanda ja iga järgmise lapse eest 100 eurot kuus.

Läbirääkimistel võtsid sõna Aleksandr Tšaplõgin Keskerakonna ja Riina Solman Isamaa fraktsioonist.

Eelnõu tagasi lükkamise poolt hääletas 43 Riigikogu liiget, vastu oli 10 liiget. Hääletuse tulemusel langes eelnõu 388 SE Riigikogu menetlusest välja.

Esimest lugemist ei läbinud ka Keskerakonna fraktsiooni algatatud põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse ning kutseõppeasutuse seaduse muutmise seaduse eelnõu (404 SE), millega soovitakse sätestada koolilõuna toetusele alammäär ja määrata koolilõuna miinimummaksumuseks kaks eurot õpilase kohta ööpäevas. 2018. aastast on riiklik koolilõuna toetus üks euro õpilase kohta.

Läbirääkimistel võttis sõna Anastassia Kovalenko-Kõlvart Keskerakonna fraktsioonist.

Eelnõu tagasi lükkamise poolt hääletas 36 Riigikogu liiget, vastu oli seitse liiget. Hääletuse tulemusel langes eelnõu 404 SE Riigikogu menetlusest välja.

Esimese lugemise läbis üks eelnõu

Istungil läbis esimese lugemise ja lõpphääletuse „Riigikogu otsuse „Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee Eesti delegatsiooni moodustamine“ muutmine“ eelnõu (491 OE), millega muudetakse Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) Eesti delegatsiooni koosseisu. Delegatsiooni koosseisust arvatakse välja justiits- ja digiministriks asunud Liisa Pakosta ning delegatsiooni uueks juhiks nimetatakse Kadri Tali.

Lisaks arvatakse eelnõuga delegatsioonist välja senised asendusliikmed Reili Rand ja Ants Frosch ning nimetatakse uuteks asendusliikmeteks Hanah Lahe ja Martin Helme. Delegatsiooni liikmetena jätkavad Aleksei Jevgrafov ja Eerik-Niiles Kross ning asendusliikmena Tõnis Lukas. Muudatused tehti fraktsioonide ettepanekuid arvestades.

ENPA delegatsioon esindab Eestit ja kaitseb riigi huve Euroopa Nõukogus, mille eesmärk on edendada demokraatiat ning kaitsta inimõigusi ja õigusriigi põhimõtteid Euroopas.

Lõpphääletusel hääletas eelnõu poolt 63 Riigikogu liiget, erapooletu oli üks liige. Eelnõu 491 OE võeti Riigikogu otsusena vastu.

Istungi stenogramm

Videosalvestist saab hiljem vaadata Riigikogu YouTube’i kanalil.

Vaata ka:

ingel

Ingli Sõnum – Reede, 20. september 2024

Armsad hingelised, täna on päev, mil inglid saadavad teile erilise kaitse ja juhatuse. Nad paluvad

Paeva sonum

Päeva Sõnum – Reede 20 september 2024

Üldine energia: Täna on uute alguste päev. Universum toetab muutusi ja annab sulle hoogu, et