Thursday , 19 September 2024
53997983592 156aec2923 c

Välisminister Margus Tsahkna Serbia kolleegile: ootan, et Serbia ELi kandidaatriigina joonduks ELi välis- ja julgeolekupoliitikaga

Välisminister Margus Tsahkna kohtus täna, 16. septembril oma Serbia kolleegi Marko Ðjurićiga, kellega arutati Venemaa agressiooni Ukrainas, julgeolekuolukorda Euroopas ja Euroopa Liidu laienemist.

Rääkides Venemaa agressioonist Ukrainas, tunnustas Tsahkna Serbiat Ukrainale antud toetuse eest ja julgustas neid abi suurendama. Välisminister rõhutas kohtumisel, et agressoriga suhtlemisel ei saa olla mingit paindlikkust ega Venemaaga tavapärase suhtluse juurde naasmist. „Mõistan hukka kõik jõupingutused normaliseerida Venemaa püüdlusi õõnestada Euroopa julgeolekut ja Ukraina suveräänsust.”

Kohtumisel ütles Tsahkna, et peab oluliseks, et Serbia ELi kandidaatriigina joonduks ELi ühise välis- ja julgeolekupoliitikaga, sealhulgas Venemaa-vastaste sanktsioonidega.

Tsahkna sõnas kohtumisel, et Venemaa jätkab julma agressiooni Ukrainas ja hübriidaktsioone Lääne vastu. „On lubamatu suruda sõbramehelikult kätt Putini ja tema käsilastega, kelle kätel on Ukraina laste veri. Selle asemel tuleb nad võtta vastutusele Ukrainas toime pandud kuritegude ja agressiooni eest.“

„Venemaa eesmärk on hävitada Ukraina, kes võitleb meie eest ja meie asemel,“ lisas Tsahkna. „Venemaa ei peatu Ukrainas ja seetõttu on Ukraina võit meile eksistentsiaalne küsimus.“

Arutati ka julgeolekuolukorda Lääne-Balkani piirkonnas ja Lääne-Balkani riikide teed ELi. Eesti seisab järjekindlalt kõigi Lääne-Balkani riikide ELiga ühinemise eest ja on valmis oma ühinemise kogemust jagama. Tsahkna avaldas toetust ELi vahendatud dialoogi jätkamisele Serbia ja Kosovo vaheliste suhete normaliseerimiseks.  

Räägiti ka kahepoolsete suhete edendamisest, sealhulgas IT ja digivaldkonnas. „Eesti osaleb Lääne-Balkanil mitmetes projektides näiteks digivalitsemise ja küberturvalisuse vallas,“ ütles Tsahkna ja lisas, et kohtumisel arutati, kuidas koostööd veelgi tihendada.

Vaata ka:

horoskoop

Horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill):Täna on päev, mil oled täis energiat ja entusiasm, mis

politsei

Politsei juhatas patrullsõiduki sireenide ja telefoni abil metsast välja kaks eksinud marjulist

Eile, 18. septembri pealelõunal käivitas politsei Põlvamaal otsingu leidmaks kaht eakat naist, kes olid soos