Thursday , 19 September 2024
elekter

Elekter on reedel väga kallis

Kui neljapäeval tõusis elektri hind Nord Pooli Eesti hinnapiirkonnas 134 euroni megavatt-tunni kohta, siis reedel oli päeva keskmine hind juba 196,5 eurot.

Kui börsielektri hind püsis Eestis nädala jooksul alla 100 euro megavatt-tunni kohta, tõusis see neljapäeval 134 euroni ning tipphetkel küündis peaaegu 400 euroni.

Reedel hinnatõus jätkus: päeva keskmine hind Eestis oli 196,5 eurot, ja hommikul kella kaheksa ja üheksa vahel tõusis hind tipphetkel 357 euroni megavatt-tunni kohta.

Alla 100 euro langeb hind reedel vaid hilisõhtul alates kella kümnest, kuid ka siis jääb see napilt alla 100 euro, täpsemalt 99,91 eurot. Alates hommikul kella seitsmest kuni kella viieni õhtul püsib hind üle 220 euro.

Sarnane hinnatase on reedel ka Soomes, Lätis ja Leedus. Soomes on elektri hind kiiresti tõusnud viimastel päevadel, peamiselt seoses madala elektritootmisega. Näiteks on rikke tõttu seiskunud Olkiluoto tuumaelektrijaama teine reaktor.

Eestis, kus eelmisel nädalal ja veel selle nädala alguses hinnad langesid, jõudes korraks 4,7 euroni megavatt-tunni kohta, hakkas hind uuesti tõusma teisipäeval. Siis oli päeva keskmine hind 56,3 eurot, kolmapäeval juba 75,6 eurot megavatt-tunni kohta.

Eesti Energia turuülevaates märgiti, et lähenev sügis pole veel elektrihindades kajastunud, sest ilmastik meenutab endiselt suve.

“Pikaajalised prognoosid näitavad, et september tuleb keskmisest soojem ja kuivem. Kui prognoosid paika peavad, jäävad elektrihinnad tõenäoliselt samale tasemele. Valget aega jääb siiski vähemaks, mis tähendab, et päikeseenergia toodang väheneb ja elektritarbimine suureneb. Mida lähemale jõuab kütteperiood, seda enam hinnad tõusevad,” selgitas Eesti Energia energiakaubanduse analüütik Karl Joosep Randveer.

Augustis, kui Estlink 2 oli veel remondis, tõusis hind Eesti Energia hinnangul remondi tõttu umbes 45 eurot megavatt-tunni kohta. Nord Pooli andmetel oli elektri keskmine börsihind Eestis augustis 106,95 eurot megavatt-tunni kohta. Ilma remondita oleks keskmine hind olnud veidi üle 60 euro.

Võrreldes eelmise aasta augustiga olid elektrihinnad tänavu 13,3 protsenti kõrgemad, märkis

Vaata ka:

Blue Breaking News YouTube Channel Art

Eesti toetab Hiina elektriautodele tasakaalustava tollimaksu kehtestamist

Täna kinnitas valitsus Eesti seisukohad Hiinas toodetud elektriautode tollimaksu osas. Eesti pooldab tasakaalustava tollimaksu kehtestamist

doctor g4be6b6acb 640

Tervise ja Heaolu Horoskoop: Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Tervise ja Heaolu Horoskoop: Pööra tähelepanu oma energiatasele. Tänane