Thursday , 19 September 2024
Paaskula talgud 2023 foto

Pääsküla raba taastamiseks korraldatakse talgupäevad

Pääsküla rabas toimuvad ökosüsteemi taastamiseks augustist oktoobrini kaheksal laupäeval talgupäevad, mille käigus rajatakse kuivenduskraavidele pinnapaisud.

Pääsküla raba on Tallinna üks kohalikest looduskaitsealadest, kus on kaitsekorralduslikult võetud esmaseks eesmärgiks säilitada looduslikud protsessid ja toetada ökosüsteeme nii, et need suudaks kunagi alal tehtud inimtegevusest taastuda.

Oluline osa Pääsküla raba kaitseala taastumisel on kopral, kes on Pääsküla raba keskosa Jaaniallika ojale rajanud mitu paisu ja täitnud oja ümbruse kunagised looked ning nende kaldad kõrge pinnaseveega, mis viib neil aladel endiste madalsoode ja siirdesoode taastumisele. „Samas ei suuda kobras taastada kuivendatud raba ökosüsteemi, sest tema paisutustegevus piirneb suuremate vooluveekogude ja kraavidega, aga kõige hävitavamalt mõjuvad rabaökosüsteemile just väiksemad, otse rappa veetud kraavid. Neid kraave tuleb raba taastumise toetamiseks inimesel endal paisutada,“ sõnas keskkonnakaitse ekspert Lauri Klein, kes on üks talgupäevade eestvedajatest.

Kuna tegu on pealinna piiresse jääva kaitsealaga, kus liigub palju inimesi, siis ei tehta paisutust masinatega ega ka suurepinnaliselt kohe maastikku muutes. Alates 2022. aastast on labidaid ja oksakääre kasutades rajatud kuus pinnaspaisu ja 2024. aastal on kavas rajada veel vähemalt kümme.

Kindlasti tasub märkida, et Pääsküla raba üleujutusi ei ole põhjustanud talgupäevade raames rajatud paisud. „Inimeste rajatud paisude eesmärgiks on tõsta pinnasevett neis kohtades, kus leidub veel kunagist rabataimestikku, see piirkond jääb probleemsest üleujutusest 800 meetri kaugusele,“ selgitas Klein ja kutsus kõiki talgutel kaasa lööma.

Augustist oktoobrini on kavas korraldada veel kaheksa talgupäeva. Täpsemad ehitusjuhtnöörid antakse juba kohapeal, aga põhimõtteliselt kujutab töö endast labidatega tihkemast turbast plokkide lõikamist ja nende müüriks ladumist. Lisaks kaevamisele ja paisu ladumisele on üheks talgutööks ka paisutusala piirkonnas käsitööriistadega võsa lõikamine.

Talgupäevad toimuvad 17., 24. ja 31. augustil, 7., 14. ja 28. septembril, 5. ja 12. oktoobril. Päevad algavad kell 9 (kogunemiskoht antakse registreerunutele teada meili teel) ning lõpevad umbes kell 17, vahepeal lõunapaus ja väiksemad kommipausid. Töövahendid ja töökindad on korraldajate poolt. Talgulistel endal tuleb vaid riietuda ilmale vastavalt ja panna jalga veekindlad jalanõud.

Talgutele registreerumiseks kirjuta palun talgujuhtidele: aleksanert.tukk@gmail.com (Aleksander Tukk) või pisimutukas@gmail.com (Lauri Klein). Lisaks soovitud kuupäevale peaks kiri sisaldama veel täisnime ja meiliaadressi ja/või mobiiltelefoni numbrit.

Vaata ka:

horoskoop

Horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill):Täna on päev, mil oled täis energiat ja entusiasm, mis

politsei

Politsei juhatas patrullsõiduki sireenide ja telefoni abil metsast välja kaks eksinud marjulist

Eile, 18. septembri pealelõunal käivitas politsei Põlvamaal otsingu leidmaks kaht eakat naist, kes olid soos