Thursday , 19 September 2024
minuaeg.com uudised
www.minuaeg.com

PPA saatis Läti-Valgevene piirile appi ESTPOL9 politseiüksuse

Täna asus Läti poole teele Politsei- ja Piirivalveameti ESTPOL9 meeskond, et abistada lõunanaabreid Läti-Valgevene piiril viimasel ajal sagenenud ebaseadusliku sisserände katsete tõkestamisel.

Läti-Valgevene piiril on ebaseaduslike piiriületuste katsed kasvanud – juuli esimese kolme nädalaga on Läti piirivalve tõkestanud 730 katset ebaseaduslikult riiki siseneda. Kasvava survega toime tulemiseks pöördus Läti piirivalve eelmisel nädalal abipalvega Eesti poole ning täna saatiski PPA teele 11-liikmelise meeskonna, kes juba homme alustab patrullimist Läti-Valgevene piiril.

ESTPOL9 peamine eesmärk on maismaapatrullis osalemine, meeskonda kuulub ka koerajuht koeraga ning võimekus piiri valvata droonidega. Samuti on meeskonnal väljaõpe ja kogemus vajadusel massiohjeks.

PPA ametnikud asuvad tööle Kaplava ja Robežnieki piirkondadesse, kus on ebaseaduslike piiriületuse katseid olnud viimasel ajal kõige rohkem. Täna teele asunud meeskond töötab Lätis kaks nädalat, misjärel vahetab nad välja teine rotatsioon. Vajadusel on PPA valmis lõunanaabreid abistama ka pikemalt, kuid selle vajaduse üle otsustame koos Läti piirivalvega tulevikus.

Piirivalve juhi Veiko Kommusaare sõnul tuleb keerulisel ajal sõpradele appi minna. „Valgevene suunalt lähtuv ränderünne pole ei ole vaid Läti mure – tegu on meie ühise Euroopa Liidu ja NATO piiriga, mille valvamisse on Eesti valmis kõhklematult panustama. Ka meie piiril on meid provotseeritud ning meie reaktsiooni testitud, mistõttu on lisaks naabri aitamisele väga oluline ka see, et meie ametnikud saaksid praktilise kogemuse ränderünde tõkestamisel. Kui sarnane olukord peaks algama meie piiril, on need kogemused hindamatu väärtusega,“ lisas piirivalve juht Kommusaar.

ESTPOL9 meeskonna juht Raido Onopa sõnas, et meeskond on valmis juba homme Läti-Valgevene piiril tööd alustama. „PPA inimestel on oskused, teadmised ja tahe meie lõunanaabreid aidata. Vaatamata sellele, et tõenäoliselt ootavad meid ees tihedad tööpäevad, käis meeskonna kokkupanemine ladusalt ning usun, et saame oma lõunanaabritele toeks olla,“ sõnas ESTPOL9 meeskonna juht Onopa.

Viimati pakkus PPA üksus ESTPOL8 Lätile tuge eelmise aasta sügisel, kui samuti aidati Läti-Valgevene piiri valvamisega. 20. septembrist 15. novembrini Läti-Valgevene piiril olnud PPA üksused aitasid selle aja jooksul tabada üle 900 ebaseadusliku piiriületaja.

Vaata ka:

Blue Breaking News YouTube Channel Art

Eesti toetab Hiina elektriautodele tasakaalustava tollimaksu kehtestamist

Täna kinnitas valitsus Eesti seisukohad Hiinas toodetud elektriautode tollimaksu osas. Eesti pooldab tasakaalustava tollimaksu kehtestamist

doctor g4be6b6acb 640

Tervise ja Heaolu Horoskoop: Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Tervise ja Heaolu Horoskoop: Pööra tähelepanu oma energiatasele. Tänane