Friday , 20 September 2024
Erakorralised uudised
candles g6b8e1541a 640

Tragöödia Lapimaal: Lumelaviin Nõudis 12-aastase Poisi ja tema Ema Elu


Teisipäeval leiti Lapimaa Muonio Pallasel lumelaviini alla jäänud 12-aastane poiss surnuna, kinnitas lapse isa Yle-le.

Poiss oli koos ema, kes oli kogenud looduses liikuja, ning nendega toimus tragöödia Muonio Pallastunturi piirkonnas.

Ema helistas matkalt häirekeskusesse kella 14 ajal, paludes abi kehva ilma tõttu. Lapimaa päästekeskus alustas maastikul päästeülesandega. Kuigi esialgne ühendus emaga katkes, ei suutnud päästeamet neid esmalt tuvastatud marsruudilt leida ning kell 16 anti ülesanne otsinguülesandena üle politseile.

Ema leiti surnuna Pyhäkurust teisipäeva õhtul kella 22 ajal.

Poissi otsiti järgnevatel päevadel Pallastunturi Pyhäkuru piirkonnas koostöös Lapimaa politsei, päästekeskuse, piirivalve, vabatahtlike päästeüksuste ja päästehelikopteriga.

Laviinikohas on piirkond lai ja lumega tihedalt kaetud, mis raskendab otsinguid, lisaks halvendasid ilmastikuolud – tugev pakane, tuul ning laviinioht.

Pallasel kestab lühike valge periood ning päeva pikkus on piiratud viie hämarikutunniga. Päike tõuseb alles reedel pärast kuu aja pikkust pausi.

Jari Uusikivi, Soome keskkonnakeskuse juht, hoiatab laviiniohu eest, eriti Pallastunturi piirkonnas. Lumikatte suur paksus ja päikesekiirte mõjul tekkiv soojenemine muudavad järskude nõlvade all olevad alad eriti ohtlikuks.

Uusikivi rõhutas, et laviiniohu suurenemisel mängib olulist rolli inimese tegevus lumel ning tuuleolud, nagu teisipäeval Pallastunturil, kus tuul oli tugev.

Laviini suurust mõõdetakse varingujoone pikkusega ja antud laviin oli Soome oludes tavatult suur.

Soome laviinide kohta täpset statistikat ei ole, kuid Uusikivi sõnul tehakse aastas mitmeid laviinivaatlusi.

Vaata ka:

minuaeg.com uudised

Balti ja Poola ELAKite esimehed: veeldatud maagaasi ostmine Venemaalt õõnestab Euroopa Liidu ühtsust

Baltimaade ja Poola parlamentide Euroopa Liidu asjade komisjonide esimehed ütlevad ühispöördumises, et Euroopa Liit peab

Blue Breaking News YouTube Channel Art

Sarajevos avati esimene Eesti aukonsulaat

Sel nädalal avati Bosnia ja Hertsegovina pealinnas Sarajevos Eesti aukonsulaat. Eesti aukonsuliks Sarajevos nimetati Bosnia