Saturday , 21 September 2024
Erakorralised uudised
numbrid

Paljud ema ja lapse sünnipäevad langevad samasse kuusse, loe miks.

Kas sinul on sünnipäev samal kuul oma ema või lapsega? See on üllatavalt levinud nähtus, vastavalt hiljutisele uuringule, mis avastas inimeste sünniaegade hooajalisuse mustreid. Selgub, et naised sünnitavad tõenäolisemalt samal kuul, mil nad ise sündinud on, ja sünnid ühes peres kipuvad koonduma kindlasse kuusse.

Teadlased jõudsid järeldustele pärast andmete analüüsimist rohkem kui 10 miljoni sünnituse kohta Prantsusmaal ja Hispaanias – kõik sünnid aastatel 1980 kuni 1983 ja 2016 kuni 2019 Hispaanias ning kõik sünnid aastatel 2000 kuni 2003 ja 2010 kuni 2013 Prantsusmaal. Tulemused avaldati ajakirjas Population Studies.

“Meie tulemused näitasid sarnasuse olemasolu mitte ainult vanemate ja laste sünnihooaegade vahel, vaid ka kahe vanema sünnihooaegade vahel ning järjestikuste õdede-vendade sünnihooaegade vahel; see selgitab osaliselt hooajaliste mustrite stabiilsust ajas,” kirjutasid teadlased.

Nad märkasid, et sünnid konkreetses riigis järgivad mustrit, kus teatud aastaajal on rohkem sünnitusi kui teistel. See hooajaline variatsioon inimeste sünnimääras on tuntud kui sünnihooajalisus.

Siiski, kui sünniandmed grupeeriti emade sünnikuu põhjal, ei täheldanud teadlased oodatud mustrit. Selle asemel oli jaanuaris sündinud emade rühmas sünnituste hüpe jaanuaris ja nii edasi. Sünnitusi, kus ema ja laps jagasid sama sünnikuud, oli 4,6% rohkem kui oodatud. Tulemus oli järjepidev mõlemas riigis ja kõigis neljas uuritud ajaperioodis.

“See kehtis ka õdede-vendade puhul (sündis 12,1% rohkem kui oodatud, kui järjestikustel õdedel-vendadel oli sama sünnikuu), vanematega samal kuul sündinud laste puhul (4,4% rohkem sünnitusi) ja kui lapsel oli sama sünnikuu kui isal (2% rohkem sünnitusi),” ütlesid teadlased pressiteates.

Meeskond omistab nähtuse pereliikmete jagatud sotsio-demograafilistele omadustele. Tegurid nagu toidu kättesaadavus ja päikesevalgusele kokkupuude mõjutavad inimese viljakust. Teada on, et sarnase taustaga inimesed paarituvad ja sünnitavad tõenäolisemalt teatud aastaaegadel, selgitasid teadlased.

“Mis võiks olla kõrgemate tõenäosuste põhjuseks pereliikmete sündimisel samal hooajal? Potentsiaalsed selgitused tunduvad olevat nii sotsiaalsed kui ka bioloogilised,” ütles uuringu autor Adela Recio Alcaide, epidemioloog Alcala Ülikoolist.

“Arutame pereliikmete sündimise tendentsi samal hooajal kahe fakti tulemusena: esiteks, et erinevad sotsio-demograafilised grupid näitavad eristatud sünnimustreid ja teiseks, et

sugulased jagavad sotsio-demograafilisi omadusi. Lõpuks jõuame järeldusele, et sünnihooaeg on seotud pereomadustega ja neid tuleks kontrollida, kui hinnatakse sünnikuu mõju järgnevatele sotsiaalsetele/tervishoiu tulemustele,” märkisid teadlased.

Uuringu piiranguna mainitakse, et analüüs eeldab “tulemuste sõltumatust”, kuid teadlased hoiatavad, et on olemas “tulemuste sõltuvus peredes”, mis võis mõjutada tulemusi. Siiski, kui meeskond kordas analüüsi, arvestades seda tegurit, olid tulemused väga sarnased.

Vaata ka:

bdf907a6 a7e2 40cd 9a2e 7a62fa8a686b

Kellel tuleb tähemärkidest Laupäev 21.09.2024 hea päev ja kellel halb päev? Uuri järgi!

Siin on ülevaade, kellel tuleb 21. septembril 2024 hea päev ja kellel halb päev: Jäär

ennustus horoskoop tarokaart minuaeg.com

5 sodiaagimärki, kelle suhted paranevad Laupäev 21 septembril 2024

sodiaagimärk 1. Vähk (21. juuni – 22. juuli) Vähk, täna tunnete emotsionaalset lähedust ja soojust