Friday , 20 September 2024
Erakorralised uudised
53348277386 dc88e527b5 c

Täna, 22. novembril toimub Tallinnas Euroopa Liidu laienemise konverents, kus arutatakse võimalikke järgmiseid samme ühinemisläbirääkimiste alustamise soovituse saanud Ukrainas, Moldovas ja Lääne-Balkanil.

Konverentsil astusid teiste seas üles välisminister Margus Tsahkna, välisministeeriumi kantsler Jonatan Vseviov, Euroopa välisteenistuse idapartnerluse eriesindaja Dirk Schuebel ja Moldova välisministeeriumi asekantsler Stela Leucă, Rumeenia aseminister Daniela Gitman, video vahendusel Ukraina ülemraada eurointegratsiooni komisjoni juht Ivanna Klõmpuš-Tsintsadze ja Ukraina relvajõudude kaplan isa Serhi Dmõtrijev.

„Maailma geopoliitiline reaalsus muutus läinud aasta 24. veebruaril,” ütles välisminister Margus Tsahkna konverentsil peetud avakõnes ja lisas, et ELi laienemiseks on praegu ajalooline võimalus. „Venemaa president Vladimir Putin on Euroopa Liidu ja NATO laienemise parim müügimees. Eesti toetab Euroopa Liidu laienemisprotsessi, sest selle eesmärk on tagada Euroopas rahu ja turvalisus. Oleme Euroopa Komisjoni soovitusega selles suunas edasi astunud ajaloolise sammu.“

„Nagu oodatud, soovitas Euroopa Komisjon alustada ühinemisläbirääkimisi Ukraina ja Moldovaga ning anda Gruusiale kandidaatriigi staatus, põhjendades, et nad on teinud piisavalt edusamme rahuldamaks ülejäänud tingimusi, mille komisjon 2022. aasta juunis seadis. Eriti Ukraina jaoks on see tohutu julgustus raskel ajal. Ootan, et Euroopa Ülemkogu toetab soovitust järgmisel kohtumisel detsembris,” ütles konverentsi direktor, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse vanemteadur Steven Blockmans.

Konverentsil arutatakse, kuidas tagada, et ELi laienemine kulgeks nende riikide jaoks ootuspäraselt, ning kuidas olla kindel, et kandidaatriigid jätkavad reforme ja need reformid on märgatavad. Fookus on ka institutsiooni- ja poliitikamuudatustel, mida on ELis on vaja uute liikmete vastu võtmiseks teha, ja realistlikul ajakaval.

Vaata ka:

roolijoodik

Politsei tänab inimesi, kes andsid teada, kus sõidavad roolijoodikud

Politsei- ja Piirivalveamet tänab kõiki inimesi, kes suvistel liiklustalgutel märkisid üles teid, kus sõidavad joobes

285451340 7703501596356749 5373826127852302131 n

20.09.24 Usalda oma sisetunnet ja vali üks kaart. Ava, loe mis sõnum Sulle on!

Kaartide vastused: Kui Sa valisid kaardi nr 1: Pööra tähelepanu looduse saadetud sõnumitele. Loodus räägib

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *