Thursday , 19 September 2024
hacker gdecf77cf7 1280

Läti koolid on hakanud massiliselt saama venekeelseid ähvarduskirju

Umbes 300 õppeasutust üle Läti said teisipäeval, 10. oktoobril, identsed e-kirjad seoses võimalike turvariskidega, teatas politsei. Kuid muretsemiseks pole põhjust ning ohutaset peetakse madalaks.

Läti raadio teatas, et e-kirjad olid venekeelsed. Politsei ülem Armands Ruks selgitas Läti raadiole antud intervjuus, et umbes 300 Läti kooli sai ähvarduskirju, mis saabusid umbes südaöö paiku. Koolid on saanud kolme tüüpi ähvarduskirju mitmelt e-posti aadressilt.

Politsei juhtis tähelepanu sellele, et nad on varem kokku puutunud sarnaste e-kirjadega, mis on saadetud erinevatele asutustele ja sadadele aadressidele. “Politsei on sellisteks juhtudeks välja töötanud täpsed tegevusalgoritmid, mis määratlevad selgelt käitumise ja riskitaseme hindamise,” märkis politsei.

Ruks selgitas, et saatjad kasutavad virtuaalses maailmas erinevaid IP-aadresside varjamistehnikaid ning nende e-kirjad on seotud varasemate ähvarduskirjade juhtumitega. Esmaspäeval saadeti sarnaseid kirju kümnele Läti kohtule. E-kirjade eesmärk on avalikkust destabiliseerida ja häirida.

Politsei eesmärk on tuvastada kirjade saatja ja võtta vastu vastavad seaduslikud meetmed. Informatsioon selle juhtumi kohta näitab, et kõik meilid saadeti teadlikult ühe saatja poolt ning neid hinnati madala riskitasemega ohuks. Avalikkus ei peaks muretsema.

Läti politsei viib praegu läbi rutiinseid turvakontrolle haridusasutustes ning koostöös kooli töötajatega, kuid osa koole on otsustanud evakueeruda. Siiski tuleb märkida, et politsei pole selleks antud käsku andnud. Koolid peavad kahtlastest olukordadest teatama politseile viivitamatult.

Armands Ruks rõhutas, et politsei ei saa füüsiliselt üle kontrollida 300 kooli, kuid on välja töötanud riskitaseme hindamise algoritmid, mis on hetkel madala riskiga.

Samuti tuletas politsei meelde, et tahtlikult valeteabe levitamine kuritegelikul eesmärgil on tõsine õigusrikkumine.

Vaata ka:

horoskoop

Horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill):Täna on päev, mil oled täis energiat ja entusiasm, mis

politsei

Politsei juhatas patrullsõiduki sireenide ja telefoni abil metsast välja kaks eksinud marjulist

Eile, 18. septembri pealelõunal käivitas politsei Põlvamaal otsingu leidmaks kaht eakat naist, kes olid soos