Friday , 20 September 2024
783px Ulle Madise 2015

Õiguskantsler keskendus oma aasta ülevaates igale Eesti inimesele

 

Riigikogu tänasel istungil andis õiguskantsler Ülle Madise ülevaate talle pandud kohustustest, mille hulgas rahvusvahelised ülesanded, puuetega inimeste kaitse, laste õiguste kaitse ja edendus, vanglate, hooldekodude kontroll, inimõiguste üldine kaitse ja edendus.

Õiguskantsleri sõnul käib aasta jooksul nende ametkonnast kaebuste näol läbi kogu Eesti elu. „Inimesed võivad meile kirjutada nii, nagu nad oskavad, kirjeldada oma muret, õigusabi selleks ei ole tarvis. Ja meie ülesanne on aru saada, milles on asja tuum,“ rääkis Madise.

Õiguskantsler ütles, et kui nähakse kellegi õiguste tõenäolist rikkumist, siis lisatakse argumentatsioon, mille inimene saab soovi korral otse halduskohtu kaebusse üle tõsta. Selliseid juhtumeid on tema sõnul arvukalt, mille hulgas ka näiteks lasteaiakohad. Seaduse järgi tuleb lastele lasteaiakoht ja alusharidus tagada.

„Tsiteerides Riigikohtu väga vaimukalt kirja pandud otsust, ei tohi ei lapsi ega vanemaid seada halvemasse olukorda sellepärast, et nende elukoht asub vallas või linnas, kes on otsustanud seadust lihtsalt mitte täita,“ tõi Madise välja. Tema sõnul on hakanud kohtupraktika lapsevanemaid aitama, aga jätkuvalt süsteemne probleem on lasteaiakohtade nappus. „Leidub ka neid omavalitsusi, kes ausalt panevad määrusesse kirja – ja siin ei ole sõna “aus” kasutatud kiiduväärse alatooniga –, et lasteaiakoha anname, kui kohta on. Tegelikult on rahvastikuregistri andmete pinnalt teada, kui palju lasteaia- ja kooliikka jõudvaid lapsi selles omavalitsuses elab,“ selgitas ta.

Loomulikult on õiguskantsleri sõnul ka neid juhtumeid, kus seaduste kohaselt asja lahendamine ei ole nende pädevuses. Nad peavad institutsioonina selgitama, et kohtuotsust nad ei muuda, arsti pandud diagnoosi ei asenda ja sotsiaalkorterit anda ka ei saa. Leidub inimesi, kes seda ei mõista ja ikka on kurjad edasi. „Ja süüdistada inimesi, kelle pädevuses üks või teine otsus ei ole, nende otsuste mittetegemises, ei vii kuskile. Kui endal hakkab kergem, ega minul kade ei ole, aga natuke parem on, kui inimesed kulutavad oma energia ja aja pöördumiseks sinna, kust nad tõesti võiksid abi saada,“ ütles Madise.

Läbirääkimistel võtsid sõna Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni nimel Anti Allas, Reformierakonna fraktsiooni nimel Maris Lauri, Keskerakonna fraktsiooni nimel Anastassia Kovalenko-Kõlvart, Isamaa fraktsiooni nimel Urmas Reinsalu, Eesti 200 fraktsiooni nimel Hendrik Johannes Terras ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni nimel Anti Poolamets.

Ühe eelnõu esimene lugemine jäi pooleli

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni algatatud kõrgharidusseaduse muutmise seaduse eelnõu (9 SE), mis näeb ette peatada ingliskeelestumise Eesti avalik-õiguslikes ülikoolides ja riigi rakenduskõrgkoolides, esimene lugemine jätkub homme kell 14 algaval täiskogu istungil.

Kahe eelnõu esimene lugemine lükkus edasi järgmisesse täiskogu istungisse

Istungi tööaja lõppemise tõttu lükkus homsesse täiskogu istungisse edasi ka kahe eelnõu esimene lugemine. Need on Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni algatatud õppetoetuste ja õppelaenu seaduse muutmise seaduse eelnõu (16 SE) ning Riigikogu liikmete Rene Koka ja Siim Pohlaku algatatud käibemaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu (32 SE).

Vaata ka:

horoskoop tahemargid

Universumil on konkreetne sõnum neljale sodiaagimärgile Reede 20 septembril 2024

1. Sõnn (20. aprill – 20. mai) Sõnum: „Hinda hetke ja ole tänulik.“ Täna võib

horoskoop armastus

Armastuse horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Armastuse Horoskoop: Täna võivad suhted saada uue hingamise ja