Monday , 23 September 2024
Erakorralised uudised
7bf71622 0acb 49cc a4bc a20fde3cce76
Allikas/autor: riigikogu

Reformierakonna saadik: Kõrghariduse ja teaduse rahastamise kärped on vastuvõetamatud

Teksti autor: Mario Kadastik. Tekst on võetud tema Facebooki ajajoonelt.

Kõrghariduse rahastamise 15%-line kasv oli oluline ja hädavajalik samm, et aidata meie haridussüsteem välja aastatepikkusest kriisist. See protsent oli kirjas RES (Riigi Eelarve Strateegias) ning seda toetasid kõik rektorid, kes halduslepingud alla kirjutasid. See oli väga selge ja absoluutselt vajalik esimene samm, et tuua kõrgharidus totaalsest kriisist veidigi vee peale Oluline on märkida, et see kõik leidis aset enne inflatsioonitõusu, mis teeb rahastamise säilitamise veelgi kriitilisemaks. Eriti jahmatav oli kuulda, et sellised proportsioonid nagu rahastamise vähendamine 15%-lt 10%-ni ja teadusele eraldatava 1% vähendamine 0,9%-ni olid Vihulas tõsiselt kaalumisel.

Selliste otsuste tegemine mitte ainult ei ohusta meie haridussektorit, vaid ka kogu riigi tulevikku. Meil on teadusleppe näol ühiskondlik kokkulepe, mis rõhutab teaduse ja hariduse tähtsust. Selle olemasolu peamine eesmärk oli lõpetada igavene vaidlus, mis tekib iga kord, kui riigieelarvet koostatakse. Leppe eesmärk oli öelda selge sõnaga, et teaduse ja hariduse rahastamine on vajalik ning ei kuulu enam vaidluse alla.

Kui teaduslepet ei järgita, seab see ohtu kogu riigi arengu. Olen isegi korraldanud teadusmatusi, et protestida eelmise koalitsiooni (EKREIKE) otsuste vastu, kes esmalt seda lepet ei rakendanud. Seega, selline arutelu ei ole vastuvõetav. Kui me tõesti soovime olla tark ja innovaatiline riik, ei saa me sellist rahastamiskärpet lubada.

Eelarve tasakaal ei tohi kunagi olla tähtsam kui meie põhiväärtused ja -vajadused. Kui sellised eelarvekärped peaksid riigieelarvesse siiski jõudma, siis põhimõtteliselt ei ole võimalik sellise eelarve poolt hääletada.

Loe rohkem teemadel, mis puudutavad Eesti kõrgharidust ja teadust, meie huvitavate teemade leheküljelt.

Margit kajastas seda teemat juba eile oma seinal ning pahameel selle üle ainult levib. Seega pean vajalikuks ka omalt poolt selgelt välja öelda: sellised arutelud ei ole vastuvõetavad. Kõrgharidus ja teadus on meie tuleviku seisukohalt liiga olulised, et nendega sellisel moel riskida.

Vaata ka:

doctor g4be6b6acb 640

Tervise ja Heaolu Horoskoop: Pühapäev 22 september 2024

Jäär: Täna on hea päev füüsilise aktiivsuse jaoks. Kaaluge uue spordiala proovimist või lihtsalt jalutuskäiku

horoscope 2

Kellel tuleb tähemärkidest Pühapäev 22.09.2024 hea päev ja kellel halb päev? Uuri järgi! – Pühapäev 22 september 2024

Hea päev: Lõvi: Tänane päev toob sinule palju positiivset energiat. Oled inspireeritud ja valmis uusi