Thursday , 19 September 2024
food 3309418 1280

“Värskelt valmistatud pitsa on hea valik reumatoidartriidiga inimestele, väidavad teadlased.”

Kui see on valmistatud värskeimatest koostisosadest ning on ideaalses süsivesikute, valkude ja rasvade tasakaalus, võib see olla toitainerikas valik reumatoidartriidiga inimestele, näitab uuring.

Reumatoidartriit (RA) on autoimmuunhaigus, mis tekib siis, kui immuunsüsteem ründab ekslikult terveid rakke, põhjustades põletikku ja valulikku turset. Patsiendid kurdavad sümptomite üle, milleks on valu, turse, nõrkus, palavik, hellus ja kaalulangus.

Terviseeksperdid soovitavad üldiselt reumatoidartriidi põdejatele põletikku vähendavaid toite. Teravilja, rasvast kala, pähklite, oliiviõli, puuviljade ja köögiviljade hulka kuuluvad mõned soovitatud toiduained.

Uusimas uuringus, mille avaldas ajakiri Nutrients, hindasid teadlased lihtsate ja kättesaadavate toitude nagu pitsa mõju reumatoidartriidiga patsientidele.

Andmed näitavad, et maailmas müüakse igal aastal viis miljardit pitsat, millest lausa kolm miljardit tarbitakse Ameerika Ühendriikides. Lisaks tarbivad üle 200 miljoni ameeriklase külmutatud pitsat, mis sageli sisaldavad suures koguses kaloreid ja naatriumi.

Siiski on Itaalias pitsa tasakaalustatud eine. Umbes 48% itaallastest tarbib kodus valmistatud pitsat, milles on värske mozzarella juustu ja kirsstomateid, kasutades lahjat nisujahu, oliiviõli, soola ja pärmi. Teadlased usuvad, et värsked koostisosad ja sertifitseeritud retseptid aitavad esile tuua nende põletikuvastaseid ja antioksüdantseid toimeid.

Uuringus osalesid Itaalia kodanikud, vanuses 18 kuni 65 aastat ja olid reumatoidartriidiga elanud vähemalt kolm kuud. Teadlased mõõtsid haiguse raskust ja kogusid teavet nende dieedi kohta kasutades toidu sagedusküsimustikku.

Osalejad, kes sõid rohkem kui kord nädalas pool pitsat, näitasid olulist haiguse raskuse vähenemist võrreldes nendega, kes sõid vähem kui kaks korda kuus. Nende haiguse suure raskusega osalejate puhul oli positiivne mõju selge, kuna nad näitasid langust 80%, kasutades nii logistilist regressiooni kui ka lineaarseid mudeleid.

“Need kasulikud mõjud olid tõenäoliselt tingitud mozzarella juustust ja vähemal määral oliiviõlist, kirjutasid teadlased.”

Vaata ka:

horoskoop

Horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill):Täna on päev, mil oled täis energiat ja entusiasm, mis

politsei

Politsei juhatas patrullsõiduki sireenide ja telefoni abil metsast välja kaks eksinud marjulist

Eile, 18. septembri pealelõunal käivitas politsei Põlvamaal otsingu leidmaks kaht eakat naist, kes olid soos