Thursday , 19 September 2024
Margus Tsahkna

Välisminister Tsahkna: Eesti jääb kindlalt toetama Valgevene opositsiooni demokraatiapüüdlusi ja kodanikuühiskonda

 

Eesti, Läti, Leedu ja Poola välisminister tegid täna, 9. augustil Valgevene ebaseaduslike presidendivalimiste kolmanda aastapäeva puhul ühisavalduse, milles nad rõhutasid, et kolm aastat tagasi kuulutas Aljaksandr Lukašenka end ebaausate presidendivalimiste võitjaks, tallates seega jalge alla Valgevene rahva demokraatlikud püüdlused ja õigused.

Välisministrid tõid ühisavalduses esile, et selle ebaseadusliku režiimi kuritegeliku võimuhaaramise tagajärgedeks on olnud massilised siseriiklikud repressioonid, kaassüü sõjaroimades ja agressioonikuriteos, Valgevene suveräänsuse kiire vähenemine ning ebastabiilsus piirkonnas.

Alates 2022. aasta veebruarist on Lukašenka režiim olnud Venemaa kaasosaline ja toetanud otseselt selle provotseerimata ja põhjendamatut agressiooni Ukraina vastu. „Vene armee kasutab Ukraina vastu õhurünnakute korraldamiseks Valgevene laskemoona, varuosi ja territooriumi ning Valgevenesse on sunniviisiliselt viidud üle 2000 ukraina lapse, mis teeb Lukašenkast ja Valgevene juhtkonnast sõja osalised,“ ütles välisminister Margus Tsahkna.

Juba kolm aastat on Lukašenka režiim rahvusvahelise kogukonna jõulisest hukkamõistust hoolimata ebainimlikke repressioone järjekindlalt hoogustanud. Praeguseks on Lukašenka režiimil üle 1500 poliitvangi, keda koheldakse ebainimlikult ja isegi piinatakse, ning paljusid hoitakse kuude kaupa eraldatuses ilma igasuguse suhtluseta.

Välisministrid rõhutasid, et praegusel eriti valusal hetkel Valgevene ajaloos meie riigid seisavad Valgevene rahva kõrval. „Usume demokraatlikku, sõltumatusse ja suveräänsesse Valgevenesse, nagu usume ka Ukraina võitu,“ seisab välisministrite ühisavalduses.

Minister Margus Tsahkna kinnitas, et Eesti jääb kindlalt toetama Valgevene opositsiooni demokraatiapüüdlusi ja kodanikuühiskonda, et riigis toimuvad inimõiguste ja rahvusvahelise õiguse rikkumised ei jääks tähelepanuta. „Rahvusvaheline kogukond peab jätkuvalt seisma selle eest, et kõik poliitvangid Valgevenes vabastataks tingimusteta ja viivitamatult ning repressioonide korraldajad võetaks vastutusele,“ lisas ta.

Vaata ka:

taroskoop minuaeg.com

Taroskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Kaart: RikkausTõlgendus: Täna võib sul tekkida tunne, et oled

horoskoop

Horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill):Täna on päev, mil oled täis energiat ja entusiasm, mis