Friday , 20 September 2024
Erakorralised uudised
LAURI HUSSAR

Hussar osaleb Balti riikide, Poola ja Ukraina spiikrite kohtumisel Riias

Riigikogu esimees Lauri Hussar osaleb täna ja homme Riias Balti riikide, Poola ja Ukraina spiikrite kohtumisel, kus arutatakse NATO tippkohtumise eel Ukraina poliitilist ja praktilist abistamist, sealhulgas toetamist teel Euroopa Liitu ja NATOsse.

Hussari sõnul on Ukraina tugev toetamine nii spiikrite kohtumise kui ka teisipäeval Vilniuses algava NATO tippkohtumise keskpunktis. „Peame tegema kõik, et pakkuda Ukrainale kogu abi ja tuge, mida nad sõja võitmiseks vajavad. Viie riigi parlamentide esimeestega arutame, kuidas meie riigid, aga ka rahvusvaheline kogukond laiemalt saaks Ukrainat veelgi tõhusamalt toetada nii võitluses Venemaa agressiooniga kui ka teel Euroopa Liitu ja NATOsse,“ ütles ta.

Hussari sõnul on kohtumisel osalevad riigid seisukohal, et püsiva rahu saavutamiseks peab Ukraina saama nii Euroopa Liidu kui ka NATO liikmeks. Ka Riigikogu tegi mai keskel avalduse, kus toetas Ukraina soovi liituda NATOga, mis on avalduse kohaselt ainus tee reeglitel põhineva maailmakorra, kestliku rahu ja Euroopa demokraatlike riikide julgeoleku tagamiseks. Riigikogu pidas avalduses vajalikuks sõnastada Vilniuse tippkohtumisel Ukraina kiireks NATOga integreerumiseks vajalikud sammud ning anda Ukrainale alliansiga liitumise kutse.

Spiikrid arutavad kohtumisel ka agressiooni hinna tõstmist Venemaale. „Peame kehtestama uusi ja järjekindlalt jõustama juba kehtestatud sanktsioone, samuti minema edasi Venemaa külmutatud vara kasutuselevõtuga Ukraina ülesehituseks,“ ütles Hussar ning lisas, et olulisel kohal on aruteludes ka rahvusvahelise eritribunali loomine. Esimese parlamendina tegi Riigikogu juuni keskel avalduse, kus nõudis Ukraina-vastase agressioonikuriteo planeerijate, ettevalmistajate, vallapäästjate ja täideviijate isiklikule vastutusele võtmist ning kutsus looma selleks ÜRO egiidi all rahvusvahelist eritribunali.

Spiikrite kohtumisel osalevad lisaks Hussarile Edvards Smiltēns Läti, Viktorija Čmilytė-Nielsen Leedu, Elżbieta Witek Poola ja Ruslan Stefantšuk Ukraina parlamendist. Kohtumise lõpus plaanivad spiikrid vastu võtta ühisavalduse.

Täna kohtub Hussar koos teiste spiikritega Riias Läti presidendi Edgars Rinkēvičsiga ning osaleb Läti üldlaulu- ja -tantsupeol.

Riigikogu pressiteenistus

Vaata ka:

F Politsei 2

Sillamäel peksis meesterahvas oma kasulast

20.09.2024 Ida prefektuuri ööpäevainfo Ida-Virumaa Kehalised väärkohtlemised 19. septembril lõi 40-aastane mees Sillamäel kasulast. Politsei

Kivioli uus uhishoone 2023726

Lääne päästekeskuse operatiivsündmused 19. – 20. septembril 2024

Järvamaa 19. septembril kell 16.04 ajal märgati Väätsa prügila ladestusalal, et paberprügi on põlema süttinud.