Friday , 20 September 2024
F Politsei 2

PPA saatis ESTPOL 7 meeskonna Leedu-Valgevene piiri valvama

Neljapäeval, 6. juulil saatis Politsei- ja Piirivalveamet Leetu ESTPOL 7 politseiüksuse, et aidata Leedu kolleegidel tagada NATO tippkohtumise ajal turvalisust Leedu-Valgevene piiril.

 

11.-12. juulil toimub Leedu pealinnas Vilniuses NATO tippkohtumine, kuhu tulevad kokku liikmesriikide riigipead ja valitsusjuhid. Sellega seoses pöördus Leedu piirivalve PPA poole abipalvega, et Eesti politseinikud ja piirivalvurid toetaksid NATO tippkohtumise ajal Leedu-Valgevene piiril turvalisuse tagamist.

 

PPA otsustas 6. juulil saata Leetu ESTPOL7 14-liikmelise meeskonna. Tiimi kuuluvad liikmed erinevatest PPA üksustest ja prefektuuridest. ESTPOL7 ülesanne Leedus on maismaapatrullides osalemine, droonivaatlus, objektivalve ülesannete täitmine ja olukorra monitoorimine. Lähetus kestab 13. juulini ja seejärel naaseb meeskond Eestisse.

 

PPA peadirektori Egert Belitševi sõnul on Leetu lähetatud ESTPOL7 meeskonna eesmärk olla abiks kolleegidele piiriturvalisuse tagamisel. „Seisame selle eest, et Vilniuses aset leidev riigijuhtide kohtumine saaks toimuda turvaliselt. Leedu-Valgevene piir on Euroopa Liidu ja NATO välispiir ning seetõttu mõjutab ka Eesti siseturvalisust. Samuti on meile tähtis harjutada koostööd Leedu korrakaitsjatega ja partneritega teistest riikidest,“ ütles peadirektor.

 

ESTPOL7 meeskonna juht Eerik Purgel rääkis, et ettevalmistused on tehtud ning üksus lähetuseks valmis. „Anname kolleegidega endast parima, et toetada Leedut nii hästi kui oskame ning ka ise õppida sellest lähetusest võimalikult palju. Mul on heameel juhtida ESTPOL7 meeskonda, kuhu kuuluvad PPA erinevate prefektuuride ja tööliinide esindajad. Tiimis ei ole ainult piirivalvurid, sest piiriturvalisuse tagamisel on vaja täita väga paljusid ülesandeid ning see nõuab mitmekülgsete oskustega meeskonda“ sõnas tiimi juht.

 

PPA rahvusvahelise koostöö büroo juht Reet Zeisig tõi välja, et Eesti politseinikud töötasid koos Leedu kolleegidega Leedu-Valgevene piiril hübriidründe tõkestamise ühisoperatsioonil ka 2021. aastal. „Nii nagu kaks aastat tagasi, on ka sel korral PPA toetamas Leedu piirivalvet, et takistada potentsiaalseid suuremaid sisserändajate gruppe ja olla abiks võimaliku rändesurvega toimetulemisel. Seekord pakume abi Vilniuses toimuva NATO tippkohtumise ajal. Lisaks Leedu kolleegide toetamisele Euroopa Liidu välispiiri valvamisel, saame me ka hindamatu kogemuse, kuidas teha koostööd rahvusvaheliste partneritega ja korraldada turvalisuse tagamist rahvusvahelise suurürituse raames“ rääkis Zeisig.

 

„PPA rahvusvahelise koostöö eesmärk on olla nii lähiriikidele kui ka teistele strateegilistele liitlastele sisukas ja avatud partner. Vajadus, kuid eelkõige tahe üksteist aidata, on viimastel aastatel olulisel määral suurenenud ning see näitab väga selgelt vastastikkust usaldust. Teame kindlalt, et ka meie saame teiste toetusega arvestada,” ütles rahvusvahelise koostöö büroo juht.

 

Varasemalt on Eesti Leetu saatnud ESTPOL5 meeskondi, kes käisid Leedu-Valgevene piiril 2021. aastal. Toona on tegelesid PPA meeskonnad Leedus eelkõige piirilõigu õhuseire, sisserändajate majutuskohtade valvamise ja avaliku korra tagamisega ning piiril patrullimisega.

 

Vaata ka:

horoskoop tahemargid

Universumil on konkreetne sõnum neljale sodiaagimärgile Reede 20 septembril 2024

1. Sõnn (20. aprill – 20. mai) Sõnum: „Hinda hetke ja ole tänulik.“ Täna võib

horoskoop armastus

Armastuse horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Armastuse Horoskoop: Täna võivad suhted saada uue hingamise ja