Friday , 20 September 2024
kallas

Erakonnas Eesti 200 on suured sisetülid

Eesti 200 käärib: erakond ähvardas asutajaliikmed Liina Normeti ja Karin Kaup-Lapõnini välja visata, süüdistades neid isikuandmete väärkasutamises, kuid Normeti sõnul oli tegu otsitud põhjusega ning erakonna juhtimise enda kätte koondanud Margus Tsahkna, Marek Reinaas ja Kadri Naprit­son-Acuna käituvad diktaatorlikult. Napritson-Acuna sõnul on Normeti väited absurdsed.

Eesti 200-s tänavu kevadel lahvatanud tüli seoses isikuandmete väärkasutusega tõi esimest korda riigikokku pääsenud erakonnas ilmsiks laiemad lahkhelid. Erakonna seitsme asutajaliikme hulka kuulunud Liina Normet avas ERR-ile lähemalt käärimise tagamaid.

Normet rääkis, et kuna mai alguses pidid toimuma Eesti 200 Tallinna juhatuse valimised, siis leppisid nad samuti erakonna asutajaliikme Karin Kaup-Lapõnini ja Kris Leinatammega kolmekesi kokku, et teevad koostööd ja räägivad liikmetega oma plaanidest, kuidas valituks saaduna osakonda paremini arendada.

“Olime natuke kriitilised ka. Viimased kaks ja pool aastat pole Tallinna juhatus isegi kordagi kokku saanud, seda asja oleks tarvis natuke elavdada,” ütles Normet, kelle sõnul jäi see jutt kõrvu ka Tallinna juhatusele, mille esimees on Eesti 200 riigikogu fraktsiooni juht Marek Reinaas.

Naised leppisid kokku, et igaüks helistab oma lähedasematele erakonnaliikmetele – algusest peale Eesti 200 juures olnuna on nii Normetil kui Kaup-Lapõninil erakonnas palju sõpru ja tuttavaid. Messengeri-vestluses ütles Kaup-Lapõnin, et tal on nimekiri ja pakkus välja see omavahel ära jagada.

“Karin tegi vea ja saatis mulle e-maili erakonna Tallinna nimekirjaga koos liikmete andmetega,” kirjeldas Normet. “Ma pole seda faili avanudki, aga olen kogu turmtule enda peale saanud.”

Kaup-Lapõnini eesmärk oli Normeti sõnul võtta nimed, mis on tegelikult saadaval ka äriregistris ning valida sealt neile tuttavad inimesed, kellele helistada, et tööd lihtsustada. Ta tegi aga vea, võttes need nimed erakonna andmekogust.

Tagantjärele meenutades usub Normet, et Leinatamm sattus nende seltskonda erakonna tegevjuhi Kadri Naprit­son-­­Acuna mahitusel, et leida põhjust tema ja Kaup-Lapõnini välja viskamiseks. Just Leinatamm kannustas Normeti sõnul Kaup-Lapõninit, et ta veel nimesid saadaks ja kui viimane seda tegi, läks nimekirjaga juhatusse.

Nimekiri saabus Normeti e-postkasti aprilli viimastel päevadel, 1. mail aga helistas talle vihane erakonna esimees Lauri Hussar.

“Ta karjus mu peale, et oled kasutanud omakasu nimel erakonna andmeid. Ma ei saanud mitte millestki aru, küsisin, et millest sa räägid. Ta ütles, et sind on ühehäälselt erakonnast välja visatud,” meenutas ta. “Ma läksin juba endast välja – ma pole midagi teinud! Kui olin kõne lõpetanud, helistas Karin Kaup-Lapõnin ja ütles, et talle helistas Hussar ja ütles, et astugu erakonnast välja või ta arvatakse sealt välja.”

Telefonikõne sai Normet ka Tsahknalt, kes tema sõnul karjus, et Normet pidanuks kuriteost kohe teatama, sest Kaup-Lapõninilt saadud kiri oli kuritegu.

“Vandusin oma laste elu nimel, sest minu südametunnistus on puhas, et kui leiate ühe inimese, kes ütleb, et ma olen talle helistanud, astun ise välja, aga teda ei leitud, sest sellist inimest ei ole,” lisas Normet.

Normeti sõnul loodeti nad Kaup-Lapõniniga ise erakonnast lahkuma manipuleerida, sest tegelikult ei olnud juhatus tema väljaarvamise otsust teinud. Piirkonna üldkogu lükati aga juhtunu tõttu edasi.

Normet ei lasknud end siiski heidutada ja saatis järgmisel päeval kõigile juhatuse liikmetele enda telefonikõnede väljavõtted ja Messengeri kuvatõmmised ning pika kirja, kus selgitas, et soovib erakonnale tegusamat Tallinna juhatust.

“Marek Reinaas hoiab igast toolist kinni, kuigi meil oli erakonnas kokkulepe, et iga järgmise positsiooni saamisel antakse eelmine ära. Aga temal on vajadus igast võimuniidist kinni hoida ja ta kandideeris ka Tallinna juhatusse. Reinaas andis mulle ultimaatumi, et kas võtan oma kandidatuuri tagasi või ta saadab kõigile liikmetele kirja, et andmeid on kasutatud. Aga neid ei ole kasutatud!” sõnas ta.

Err.ee

Vaata ka:

horoskoop tahemargid

Universumil on konkreetne sõnum neljale sodiaagimärgile Reede 20 septembril 2024

1. Sõnn (20. aprill – 20. mai) Sõnum: „Hinda hetke ja ole tänulik.“ Täna võib

horoskoop armastus

Armastuse horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Armastuse Horoskoop: Täna võivad suhted saada uue hingamise ja