Thursday , 19 September 2024
52870465345 5a1ca41d09 c

Üleilmsel eestlaste virtuaalfoorumil keskenduti eesti keele hoidmisele mitmekeelses keskkonnas

Neljapäeval, 4. mail toimus viiendat korda välisministeeriumi virtuaalfoorum eestlastele üle maailma, mille põhiteemaks oli seekord eesti keele hoidmine mitmekeelses keskkonnas.

Üleilmse eestluse virtuaalfoorum toimub kaks korda aastas ja selle eesmärk on arutleda veebi vahendusel mitmesuguste rahvuskaaslasi puudutavate teemade üle.

Foorumi avas välisminister Margus Tsahkna, kes rõhutas, et praegusel ajal on eriti oluline, et eestlased nii kodus kui ka välismaal kokku hoiaksid ning teistele oma kogemusi jagaksid. „Venemaa sõda Ukrainas on meie jaoks eksistentsiaalne küsimus. Seetõttu on iga eestlase roll ja panus väga tähtis,“ sõnas välisminister. Lisaks toonitas välisminister Tsahkna, et me peaksime jätkuvalt hoidma ning edendama eesti keelt, et säilitada meie rahvale omane mõttemaailm.

Virtuaalfoorumi esimeses arutelus eesti keele hoidmisest mitmekeelses peres osalesid keeleteadlane ja ajakirjanik Martin Ehala, Tallinna Ülikooli keeleteaduse nooremteadur Andra Kütt ning haridus- ja teadusministeeriumi keelepoliitika osakonna juhataja Andero Adamson.

Teises arutelus, mis keskendus praktikute kogemustele eesti keele hoidmisel välismaal, kõnelesid eesti keele õpetaja ja mitme kooli eestvedaja Kerli Liksor, eesti keele ja kirjanduse õpetaja, Üleilmakooli juht ja Eestikeelse Hariduse Seltsi juhatuse liige Helja Kirber ning Kanadas sündinud eestlanna, ajakirjanik, tõlkija ja giid Riina Kindlam.

Arutelude vahepeal said osalejad videosilla kaudu tutvuda New Yorgi Eesti kooli esindaja Merike Barborakiga ning heita põgusa pilgu ühe mitmekeelse eesti perekonna igapäevaellu. Foorumi lõpetas kirjanik Valdur Mikita, kes mõtiskles eesti keele ja Eesti metsade seose üle. Virtuaalfoorumit juhtis Stockholmi Eesti Huvikooli asutaja ja juhataja Sirle Sööt. Muusikaliste vahepaladega esines muusik Valter Soosalu.

Üleilmse eestluse virtuaalfoorumi raames toimub ka loos, kus võitja saab auhinnaks lennupiletid kahele Eestisse. Virtuaalfoorumi vaatajad saavad loosis osaleda kuni kella 12-ni 16. mail.

Välismaal elavate eestlaste virtuaalfoorumit saab järele vaadata eesti, inglise ja vene keeles siit: https://worksup.com/app?id=ESTONIANSFORUM04052023 

Rohkem infot: https://globalestonian.com/et/news/virtuaalfoorum-05-04-2023 

Valitsus kinnitas Eesti Energia tänavuseks dividendiks 68,9 miljonit eurot

Vaata ka:

horoskoop

Horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill):Täna on päev, mil oled täis energiat ja entusiasm, mis

politsei

Politsei juhatas patrullsõiduki sireenide ja telefoni abil metsast välja kaks eksinud marjulist

Eile, 18. septembri pealelõunal käivitas politsei Põlvamaal otsingu leidmaks kaht eakat naist, kes olid soos