Friday , 20 September 2024
Erakorralised uudised
14589600 1431761486853540 2931469363229059847 o

VALIMISED 2023: E-hääletamise süsteemis olid juba vead, 7500 inimest peab uuesti hääletama.

Rahvastikuregistrist valimiste infosüsteemi saadetud uuendused valijate nimekirjas ei jõudnud e-hääletamise alguseks e-hääletamise süsteemi. Seetõttu kuvas valijarakendus osadel valijatel vale valimisringkonda. Praeguseks on uuendused süsteemi sisse viidud.

Rahvastikuregister saadab jooksvalt valimiste infosüsteemi valijate nimekirja uuendusi. Viimase nädala jooksul tehtud uuendused ei jõudnud e-hääletamise alguseks valimiste infosüsteemist e-hääletamise süsteemi, teatas riigi valimisteenistus.

Esialgsetel andmetel puudutas see umbes 7500 muudatust rahvastikuregistris – sealhulgas elukohaandmed, nime muutmised ja vanusega seotud valimisõiguse andmed.

“E-hääletamise süsteem ja valijarakendus töötavad. Ainus probleem, mis praegu on ilmnenud, on meie valijate nimekirja uuendustes. Kõik eelmise nädala uuendused ei ole e-hääletamise süsteemi jõudnud. Aga praeguseks peaksid need olema ka uuendatud,” ütles ERR riigi valimisteenistuse juht Arne Koitmäe.

“E-hääletada sai, aga kui inimese elukoht oli muutunud selliselt, et valimisringkond on muutunud, siis ta võis kuvada tema eelmise elukoha järgset valimisringkonda. Ma soovitaksin sel juhul hääletada kõigil uuesti,” lisas Koitmäe.

Koitmäe rääkis, et e-hääletamine lõppeb laupäeval kell 20 ja e-häält saab muuta nii mitu korda kui valija seda soovib. “Seda saab muuta ka pabersedeliga hääletades ja pabersedeliga hääletades saab seda veel muuta ka pühapäeval ehk valimispäeval kuni valimispäeva õhtuni välja,” lausus Koitmäe.

“Paberhääletamisega on niimoodi, et kui see hääl on juba antud, siis see hääl läheb kas kasti või ümbrikusse ja seda enam muuta ei saa, sellepärast, et hääled on kastis anonüümsed ja sealt ei ole võimalik seda välja võtta,” rääkis Koitmäe.

“Kell 12 algas eelhääletamine ja esmaspäevast neljapäevani saab siis valla-, linnakeskuste jaoskondades hääletada ka valija, kes soovib hääletada väljaspool elukoha järgset valimisringkonda. Ehk siis Tallinna valija saab hääletada Tartus Tallinna kandidaatide poolt ja vastupidi,” ütles Koitmäe veel.

Valimisteenistuse kinnitusel valimisjaoskonnas hääletamist tõrge ei puuduta, sest jaoskonnad saavad valijate nimekirja otse valimiste infosüsteemist, kus on värske info olemas.

Alliaks: err.ee

Vaata ka:

Loto Horoskoop – Laupäev 21 september 2024

Siin on Loto horoskoop 21. septembriks 2024, kus iga tähemärk saab inspiratsiooni, et valida lotonumbrid:

doctor g4be6b6acb 640

Tervise ja Heaolu Horoskoop: Laupäev 21 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Tervise seisund: Täna tunned end energilisena ja aktiivsena. Suurenenud