Friday , 20 September 2024
Erakorralised uudised
Lufthansa

Lufthansa uued “rohelised hinnad” – kas järjekordne rohepesu?

Alates 15. veebruarist on Lufthansa Euroopa-sisestel lendudel ja lendudel Põhja-Aafrikasse lisandunud uus hinnastamisklass – “Green Fares” ehk “rohelised hinnad”. Rohelised hinnad kehtivad üle terve Lufthansa grupi, neid pakuvad lisaks Lufthansale ka Austrian Airlines, Brussels Airlines, Swiss, Edelweiss, Eurowings Discover ja Air Dolomiti. Mandritevahelistele kauglendudele lisanduvad rohehinnad tulevikus.

Lufthansa reklaamib uusi hindu kui näidet keskkonnaalasest vastutustundlikkusest, võimaldades kompenseerida oma süsiniku jalajäge. Rohelise tariifiga kaasnevast hinnatõusust läheb 20% rohelise lennukikütuse (sustainable aviation fuel, SAF) ostmiseks ja 80% kliima kaitsmisega seotud projektide finantseerimiseks.

Lufthansalt piletit ostes oli võimalus eraldi keskkonnalisa maksta ka varem, kuid seda kasutas vaid 0,1% reisijatest. Nüüd on võetud eesmärgiks, et kliimasõbraliku piletitüübi valib 5% reisijatest.

Lennufirmade keskkonnateadlikkus on muidugi kõik tore ja puha, aga kohe kerkis õhku küsimus, kas Lufthansa kasutab inimeste muret keskkonna pärast ära pigem ärilistel eesmärkidel ehk tegeleb rohepesuga?

Terminit “rohepesu” kasutatakse, kui ettevõtted kasutavad turundus- ja PR trikke, et näidata ennast keskkonnasõbralikumana, kui reaalselt ollakse. Ja lennundus on praegu suure surve all, et muutuda senisest säästlikumaks ja keskkonnasõbralikumaks. Kuna elektri jõul lendavatest lennukitest on selgelt liiga vara rääkida, siis on kaugelt lihtsam nimetada mõnda asja lihtsalt teise nimega. Ja Lufthansal on sellega juba teatava kogemus ette näidata.

Lufthansa tegeles Rootsis rohepesuga

Lufthansa on Rootsis rohepesukatsega juba vastu näppe saanud, kutsudes reklaamides üles lendama süsinikneutraalsena. Sõnum oli, et kui maksad rohkem, siis võid piiramatult lennata “rohelisena” ja mõjude üle kliimale mitte muretseda. Selline reklaam tunnistati Rootsi muidu hambutu regulaatori poolt eksitavaks ehk lihtsamalt öeldes tegeles Lufthansa lihtsalt rohepesuga.

Analoogse rohepesuga on vahele jäänud ka KLM, kes pidi oma CO₂ZERO reklaamid maha võtma, kuna see tunnistati tarbijate eksitamiseks. Mõlemal puhul pakuti reisijatele eksitavat turvatunnet, pannes neid uskuma, et nende CO2 jalajälg on kõrvaldatud.

Ka Lufthansa uue hinnaklassi puhul tekib küsimus, kas reklaam ja tegelikkus ikka lähevad kokku. Biokütus ehk SAF on saadaval piiratud kogustes ja kutsudes inimesi rohkem lendama, ei teki selle tootmisvõimsust kiirelt kuskilt juurde. Lisaks on öeldud, et roheliste hindadega ei saavuta lennufirma midagi, mis ilma nende hindadeta poleks võimalik ja inimeste muret kasutatakse ära, et viia inimesi ostma kallimaid pileteid. Kontrollime, kas see võiks tõele vastata.

Lufthansa suunab teadlikult kallimaid pileteid ostma

Teeme lihtsa katse Lufthansa lehel, broneerides edasi-tagasi piletid Tallinnast Frankfurti turistiklassis. Nagu näha, ilmub valikutes uus piletitüüp Economy Green. Selle eest ei saa suurt midagi rohekm, aga oluline on siin see, et see ongi vaikimisi soovitus. Ehk Lufthansa suunab neid, kes lennupileteid harva ostavad ja pole nüanssidega kursis, teadlikult valima kallima piletitüübi, mis ei pruugigi olla reisija soov. Seejuures pole hinnavahe mitte väike – võrreldes Light piletiga on Green ~2 korda ja Classic piletiga 28% kallim.

trip.ee

Vaata ka:

Loto Horoskoop – Laupäev 21 september 2024

Siin on Loto horoskoop 21. septembriks 2024, kus iga tähemärk saab inspiratsiooni, et valida lotonumbrid:

doctor g4be6b6acb 640

Tervise ja Heaolu Horoskoop: Laupäev 21 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Tervise seisund: Täna tunned end energilisena ja aktiivsena. Suurenenud