Friday , 20 September 2024

Eestis on generaatorite kriis, kogu Eesti on nendest tühi.

Generaatorite – eriti suurema võimsusega – ostujärjekord ulatub nüüdseks otsaga järgmisesse kevadesse ja praeguseks on need pea kõikjal poodides otsa saanud. „See oleks natuke nagu lotovõit,“ ütles tööriistade ja seadmetega kaupleva AS Stokkeri müügipiirkonna juht Tõnis Leppik võimaluse kohta veel käesoleval aastal majapidamisse taskukohasema hinnaga generaator soetada.

Saksamaa jt Euroopa maade generaatoritootjate tehased paiknevad Hiinas jm Aasia maades. Need huugavad täisvõimsusel 24/7, ent ei suuda mitte kuidagi üha kasvavat nõudlust ära katta. Olukorda komplitseerib, et generaatoreid endid toodetakse ühes tehases, mootoreid teises.

Põhjusi miks Eestigi on generaatoritest tühjaks ostetud ja ostujärjekorrad on sõltuvalt generaatori võimsusest vähemalt kuude kuni poole aasta pikkused, on üldiselt kaks. Suur osa toodangust läheb Ukrainasse ja lisaks kardetakse igal pool Euroopas elektrikatkestusi, mistõttu generaatorid on läinud nagu soojad saiad ja defitsiit algas juba vähemalt kuu aega tagasi. Seega, kel soov tormide puhuks endale elektrikatkestuseks kuni tuhande eurone asendusjõuallikas soetada, jääb üle end vaid järjekorda panna.

Kogu Eesti tühi

Tööriistade ja autokaupadega tegeleva OÜ Motoneti Tallinna kaubamaja juhataja Tomi Ranta sõnul ei ole ühtegi generaatorit praegu ostjatele pakkuda.

„Kõik on läinud ühtemoodi ruttu müügiks – nii 500-eurosed kui 1500-eurosed,“ rääkis ta. „Kogu Eesti on nendest tühi.“

Loe ka: Eesti saadab Ukrainasse 11 bussi koos generaatorite ja elektritarvikutega

Tema sõnul peaks generaatoreid ette tellima aasta, et neid müügiks jätkuks. Kuid aasta aega tagasi ei nähtud ette Ukraina sõda ega energiakriisi sedavõrd suurt süvenemist, et elektri defitsiidi tõttu on võimalikud elektrikatkestused.

„Meil on võimalus enda ostusoov registreerida,“ lisas Ranta, et kui mõni partii peaks saabuma, hakatakse neid soovijatele järjekorra alusel müüma. Generaatorite ostupalavik algas tema sõnul juba märtsis-aprillis – ilmselt seoses Ukrainas sõja algusega ning vahepeal pisut vaibus kerkides uue hooga sel sügisel.

Kallimas hinnaklassis veel leiab

„See oleks natuke nagu lotovõit,“ ütles tööriistade ja seadmetega kaupleva AS Stokkeri müügipiirkonna juht Tõnis Leppik, et võimalus koju generaator soetada on üliväike. „Midagi ilusat ja head siin ei ole.“ Ostusooviga päringuid potsatab e-postkasti pidevalt, kuid peale järjekorda panemise ei saa kliendile praegu muud pakkuda.

Leppiku sõnul ulatub järjekord ka suurte, näiteks tööstuses tarvitatavate 10 kW võimsusega generaatorite järele järgmise aasta kevadesse: maisse ja juunisse. „Seis on sama igal pool,“ ütles ta defitsiidi kohta. Lisaks sõjale Ukrainas mängib tema sõnul rolli, et Eesti inimesed aktiviseerusid.

Kel rahakott keskmisest Eesti perest mahukam, saab end siiski veel elektrikatkestuse korral päästa. Generaatorite hulgi- ja jaemüügiga tegeleva müügijuhi Raul Lilienbergi sõnul on veel pakkuda masinaid tavatarbija jaoks kallimas hinnaklassis 2000-4000 eurot.

Suurte generaatorite osas, mis võimelised näiteks mõnes kohalikus omavalitsuses terve hoone või hooneosa tarbimisvajadust rahuldama, ulatub järjekord aga maisse-juunisse. Peamise generaatorite defitsiidi põhjusena nägi Lilienberg sõda Ukrainas ja Vene raketirünnakuid sealsele energiataristule.

Vaata ka:

ingel

Ingli Sõnum – Reede, 20. september 2024

Armsad hingelised, täna on päev, mil inglid saadavad teile erilise kaitse ja juhatuse. Nad paluvad

Paeva sonum

Päeva Sõnum – Reede 20 september 2024

Üldine energia: Täna on uute alguste päev. Universum toetab muutusi ja annab sulle hoogu, et