Friday , 20 September 2024

Elektrita on üle 2200 kliendi. Elektrilevi tõstab 1.01.23 võrgutasu.

Lumesaju ja tugeva tuule põhjustatud rikete tõttu oli kolmapäeva varahommikul elektrita üle 2200 kliendi, neist kaks kolmandikku asus Saaremaal. Mujal Eestis oli Elektrilevi andmetel rohkem katkestusi Hiiumaal ja Harjumaal. Transpordiameti teatel on teed kõikjal Eestis lumised, aga läbitavad.

Elektrilevi andmetel puudus kolmapäeval kell 6.45 vool veel 1573 Saaremaa majapidamisel. Hiiumaal oli varahommikuse seisuga kaheksa katkestust ning ilma elektrita 371 tarbijat, Harjumaal oli nelja katkestuse tõttu elektrita 226. Veel oli elektrikatkestusi Lääne-Virumaal, Tartu- ja Viljandimaal.

Elektrikatkestuste laine vallandas ööl vastu laupäeva Lääne-Eestis alanud suur lumesadu ning vahepeal parandatud riketele tõi lisa esmaspäeval üle Eesti käinud lumetorm.

Teisipäeval kella 11 ajal oli üle Eesti elektrita kokku 4000 klienti, neist 2800 Saaremaal. Elektrilevi juhi sõnul taastatakse vool mandril teisipäeva jooksul, saartel püütakse suurem osa elektrikatkestustest kolmapäeva õhtuks likvideerida.

Saaremaa vallavanem: võrkudesse on vaja rohkem investeerida

Saaremaa vallavanem Mikk Tuisk rääkis kolmapäeval “Terevisioonile”, et Elektrilevi brigaadid on teinud head tööd ning olukord on läinud paremaks, ehkki endiselt on ilma elektrita 1573 klienti. Saaremaal on siiski ka inimesi, kellel pole juba terve nädal elektrit olnud.

Väiketootjad on saanud kahju, aga väga suuri ettevõtted ei ole katkestused oluliselt mõjutatud. “On puhas õnn, et suured asulad on jäänud katkestustest puutumata,” märkis Tuisk.

“Aga kuna õhtuks lubab lund ja sula, siis võib karta, et tuleb uusi katkestusi,” rääkis vallavanem.

Tema sõnul näitab aga saarel kujunenud olukord, et selle taga on aastaid tegemata investeeringud. “Siit ka mõte, et dividendid, mida riik Eesti Energiast välja võtab, võiks suunata sinna, kust neid teenitakse,” märkis ta. Paljasjuhtmed tuleks tema hinnangul asendada õhukaablitega, sest see hoiaks ära nende nii sagedase lühisesse sattumise.

Hiiumaa vallavanem: kulud on veel kokku löömata

Hiiumaa vallavanem Hergo Tasuja rääkis “Terevisoonis”, väljakutsed elektrikatkestuste kohtadele lõppenud ei ole, aga Hiiumaal nii suuri probleeme pole kui Saaremaal.

Täna transport toimib tavapäraselt ning koolid ja lasteaiad töötavad taas ning teed on kõik läbitavad. Vaja taastada ühendus umbes 300 ühenduspunktil, ütles Tasuja.

Ühest küljest on praegused elektrikatkestused paratamatus, kuna Hiiumaa on tuultele valla ja samas väga metsane piirkond. Mingi aja peavad inimesed ilma elektrita vastu, aga kui katkestus venib juba üle kahe päeva, siis pahasti, tõdes vallavanem.

Tasuja ütles ka, et pole veel teehooldusele läinud arveid kokku löönud. Lumetõrjet tehti ööpäevaringselt, ega teehooldusele napib vahendeid üle riigi pidevalt. Samas ei ole ükski tee rahapuudusel lükkamata jäänud, tõdes ta.

Transpordiamet: teeolud on talvised

Transpordiameti kolmapäevahommikuse ülevaate kohaselt võivad teed olla küll lumised, aga need on kõikjal Eestis läbitavad.

“Varahommikul on riigi põhi- ja tugimaanteed valdavalt sõidujälgede vahel lumised. Põhja pool Eestis on teekatted lumisemad. Üle Eesti on teeilmajaamad tuvastanud teedel ka jääd. Kõrvalmaanteed on enamjaolt lumised, kuid sahatatud ja läbitavad,” teatas ameti liiklusjuhtimiskeskus.

Transpordiamet hoiatab selle eest, et pärastlõunal ilmaolud halvenevad. Lumesadu ja tuisk levivad Edela-Eestist üle maa kirde suunas, saartel ja läänerannikul läheb sadu üle vihmaks, on jäidet. Õhutemperatuur tõuseb mitmel pool Lääne-Eestis 0 kraadist kõrgemale, ida pool jääb miinuspoolele püsima.

“Tihedas sajus ning tuisus muutuvad liiklustingimused raskemaks!” märkis amet.

Transpordiamet meenutab sõidukijuhtidele, et libeduse oht on kõige suurem sildadel, viaduktidel, metsavahelistel teelõikudel, ristmike kiirendus- ja aeglustusradadel, bussipeatuste läheduses ja raudteeülesõitudel.

Konkurentsiamet kinnitas uue Elektrilevi võrgutasu, mis tõuseb 1. jaanuarist 2023 keskmiselt 13 protsenti.

Elektrilevi põhjendas hinnatõusu elektrienergia hinna märkimisväärse kallinemisega. Võrgutasu tõus aitab ettevõtte sõnul katta kaoelektri hinnatõusu ning tagab, et Elektrilevil on võimalik jätkata elektrivõrgu töökindluse ja mikrotootmise võimekuse investeeringutega üle Eesti.

“Elektrilevi on üks suuremaid elektri kasutajaid Eestis ja vajab elektrienergiat võrgus ülekandmisel tekkiva füüsikalise kao katteks ning elektrivõrgu toimimise tagamiseks. Augustikuus oli Elektrilevi kõrge elektrihinna tõttu 3,4 miljoni euroga kahjumis. Selleks, et saaksime tagada elektrivarustuse ja olla ka kriisiolukordades hästi valmistunud, peame me igapäevaselt võrgutugevdustesse investeerima. Kahjumiga pole see paraku kuidagi võimalik,” kommenteeris Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm tõusu põhjust.

1. jaanuaril kehtima hakkava hinnakirjaga saab tutvuda Elektrilevi kodulehel. Võrgutasu tõus on kõikidele klientidele ühetaoline.

Elektrilevi elektrienergia kasutamine on kümne aastaga vähenenud ligi 100 gigavatt-tunni (GWh) võrra (võrdne 30 000 majapidamise tarbimisega). Võrgukao osakaal on sel perioodil langenud 5,8 protsendilt 3,9 protsendile, teatas ettevõte.

Härma sõnul on Elektrilevil kavas 2023. aastal on muuta töökindlamaks ligikaudu 1000 kilomeetrit elektrivõrku. “Lisaks on valitsus riigieelarve strateegias otsustanud Elektrilevile eraldada 49 miljonit eurot, mille suuname väiksemate tootmisseadmete võrguga liitumise kiirendamiseks ja liitumishinna alandamiseks,” ütles Härm. 

Err.ee

Vaata ka:

horoskoop tahemargid

Universumil on konkreetne sõnum neljale sodiaagimärgile Reede 20 septembril 2024

1. Sõnn (20. aprill – 20. mai) Sõnum: „Hinda hetke ja ole tänulik.“ Täna võib

horoskoop armastus

Armastuse horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Armastuse Horoskoop: Täna võivad suhted saada uue hingamise ja