Friday , 20 September 2024
Erakorralised uudised

2023 saavad hooldekodukoha ka keskmisest madalama pensioniga inimesed

Riigikogu võttis kolmapäeval vastu sotsiaalhoolekande seaduse ja tulumaksuseaduse muutmise eelnõu, millega tõstetakse tuleva aasta juulist hooldekodude rahastust ja kehtestatakse hooldekodudele kindlad standardid.

Seadusemuudatusega parandatakse ka kodus elamist toetavate teenuste kättesaadavust. Keskmisest vanaduspensionist madalamat sissetulekut saavatele inimestele hüvitab kohalik omavalitsusus osaliselt ka nende makstavad majutus- ja toitlustuskulud.

Uue seaduse järgi investeerib riik tuleval aastal üldhooldusteenuse kättesaadavuse parandamiseks ja kvaliteedi tõstmiseks 40 miljonit eurot, 2024. aastal antakse riigieelarvest selleks kohalikele omavalitsusele ligi 57 miljonit eurot ja 2026. aastaks tõuseb rahastus prognooside järgi 62 miljoni euroni.

Kui mullu oli ühe hooldustöötaja kohta keskmiselt 18 klienti, siis edaspidi peaks ühe hooldaja kohta olema kliente keskmiselt 12 või suure hooldusvajaduse korral kuni üheksa. 

Seadusemuudatuse järgi on omavalitsustel võimalus pikaajalise hoolduse korraldamisel arendada ja pakkuda oma elanikele ööpäevaringse üldhoolduse kõrval ka koduteenuseid, mis annavad võimaluse inimesel jätkata oma kodus elamist ja ennetavad või lükkavad edasi hooldusvajaduse süvenemist. 

Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo sõnul muudab reform eakaid abistavad teenused kättesaadavamaks ning tõstab ka teenuse kvaliteeti.

“Omavalitsustele eraldatavat raha tuleb kasutada hooldekodu kohatasu rahastamise kõrval ka koduse hoolduse tagamiseks, kusjuures inimesest lähtuvalt peab esimeses järjekorras eelistama just koduteenuseid,” lisas Riisalo.

Tervise- ja tööminister Peep Petersoni sõnul säästab tuleva aasta 1. juulist iga perekond, kelle peres on hooldatav, aastas mitu tuhat eurot.

“Sügisel eelnõusse sisse viidud viimase olulise muudatuse tulemusel saavad vajadusel hooldekodukoha ka keskmisest madalama pensioniga inimesed, keda on kõigi pensionisaajate hulgas neljandik, näiteks rahvapensioni saajad, aga ka need, kes on sunnitud olude tõttu töötanud madalapalgalisel töökohal,” ütles Peterson.

Prognooside kohaselt on 2023. aastal keskmine hooldekodu kohatasu suure hooldusvajadusega inimesele 1375 eurot kuus, millest osa ehk hoolduspersonali kulud tasub edaspidi kohalik omavalitsus.

Err.ee

Vaata ka:

Loto Horoskoop – Laupäev 21 september 2024

Siin on Loto horoskoop 21. septembriks 2024, kus iga tähemärk saab inspiratsiooni, et valida lotonumbrid:

doctor g4be6b6acb 640

Tervise ja Heaolu Horoskoop: Laupäev 21 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Tervise seisund: Täna tunned end energilisena ja aktiivsena. Suurenenud