Friday , 20 September 2024
Erakorralised uudised

Seminar „Vanemate hoolest ilma jäänud laps – mis on tema seljakotis ja mida sellega peale hakata?“

Mida vajab vanemate hoolest ilma jäänud laps? Mida teha, et pereootel laps jõuaks armastavasse ja hoolivasse perre? Kuidas seda last edasises elus aidata ja toetada? Neile ja paljudele teistele küsimustele saad vastuse 17. detsembril TLÜ-s toimuval seminaril „Vanemate hoolest ilma jäänud laps – mis on tema seljakotis ja mida sellega peale hakata?“.

Aeg: laupäev, 17. detsember 2022 kell 10–14

Koht: Tallinna Ülikooli Mare maja II korrusel asuv auditoorium M-218 aadressil Uus-Sadama 5, Tallinn.

Kellele: seminarile on oodatud tudengid ja õppejõud, asendushoolduse valdkonna spetsialistid ja kõik kasuvanemluse teemast huvitatud inimesed.

Osalemine on tasuta, aga kohtade arv piiratud.

Registreeri end hiljemalt esmaspäeval, 12. detsembril SIIN!

Programm

9.30–10.00 Hommikukohv ja registreerimine

10.00–10.15 Sissejuhatus. Ülevaade asendushoolduse valdkonna olukorrast ja arengusuundadest. Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo ja Sotsiaalkindlustusameti laste heaolu osakonna asendushoolduse nõunik Nadežda Leosk.

10.15–10.45 „Armastusest“. Milline on armastuse keel asendushooldusel? Tallinna Ülikooli Ühiskonnateaduste instituudi sotsiaaltöö dotsent Ingrid Sindi.

Olla ja tunda end armastatuna on iga lapse oluline psühholoogiline vajadus. Armastus on ka keel, millega kaasnevad sõnad ja väljendid, näiteks: „Ma armastan söögitegemist!“, „Ma armastan reisimist!“, „Oled mulle oluline!“, „Mul on sinuga koos hea olla!“, „Sa oled väärtuslik!“, „Ma armastan sind!“. Täiskasvanute oluliseks ülesandeks on täita hea hoolitsuse standardeid. Ometi ei pruugi hea hoolitsus veel tähendada, et laps end armastatuna tunneb. Milline on armastuse keel asendushooldusel? Ingrid usub, et armastusest on oluline rääkida.

10.45–12.00 „Kuidas toetada traumakogemusega last ning hoida seejuures enda tassi täidetuna?“ Lastepsühhiaater Anne Daniel-Karlsen

Anne Daniel-Karlsen on lastearst ja Tartu Maarja kooli asutaja, kellest hiljem, kümme aastat Norras elades sai lastepsühhiaater. Praegu on Anne Eestis tagasi ja tema peamine töö on aidata noori Tartus Pepleri ravikodus, kus on viimase seitsme aasta jooksul päästetud elule tagasi kolmkümmend 12–18-aastast last.

Trauma ja selle mõju lapsele. Mida vajab asendushooldusel olev traumakogemusega laps? Kuidas saab kasuvanem teda toetada nõnda, et ka ise terveks jääks? Mis on miljööteraapia ja kuidas selle kaudu abistada traumakogemusega last? Praktilised näited Pepleri ravikodu 9aastase kogemuse põhjal.

12.00–12.30 Sirutuspaus ja suupisted

12.30–13.00 „Igal lapsel on oma lugu“. MTÜ Oma Pere juht Liis Saarna ja Sotsiaalkindlustusameti laste heaolu osakonna asendushoolduse peaspetsialist Agnes Kulmar.

Ettekandes räägivad Agnes ja Liis sellest, miks on oluline asendushooldusele jõudnud lapsel oma lugu teada ja kuidas saab last sel teekonnal toetada. Tutvustame elulootööd ja elulooraamatut.

13.00–13.45 Vestlusring „Pereootel lapsed ja kasuvanemlus“. Oma kogemusi ja teadmisi jagavad asendushoolduse ja kasuvanemluse kogemusega inimesed ning valdkonna spetsialistid.

Räägime vanemate hoolest jäänud laste vajadustest ning murrame ühiskonnas levinud müüte.

13.45–14.00 Kokkuvõte ja lõpusõnad

Registreeri end hiljemalt esmaspäeval, 12. detsembril SIIN!

Seminari korraldajateks on Sotsiaalkindlustusamet ja Tallinna Ülikool. Ürituse elluviimist toetatakse ESF projekti „Asendushoolduse kvaliteedi tõstmine“ vahenditest. Korraldajad jätavad oma õiguse kavasse parandusi teha.

Vaata ka:

Grigori 3

Politsei palub abi Tallinnas kadunud 74-aastase Grigori asukoha tuvastamisel.

Grigori lahkus 19. septembril veidi enne südaööd enda Pirital asuvast kodust ning istus Nurmeku peatuses

ingel

Ingli Sõnum – Reede, 20. september 2024

Armsad hingelised, täna on päev, mil inglid saadavad teile erilise kaitse ja juhatuse. Nad paluvad